Nieuws

Met een robot Buffett kopiëren

AQR Capital Management beweert met een zoekprogramma de rendementen van Warren Buffett te kunnen evenaren.

Welke belegger wil er nou niet een beetje zijn als Waren Buffett? The Oracle of Omaha, een fantastische belegger met gigantische rendementen over meerdere decennia. Die kan je toch niet kopiëren? 

Toch wel, zegt AQR Capital Management.  De Amerikaanse vermogensbeheerder beweert de oplossing te hebben gevonden in een zoekmachine, die Buffett’s manier van stockpicking nabootst.

"Als beleggers meer willen lijken op Buffett dan hoeven ze niet precies dezelfde aandelen te bezitten. Ze moeten alleen dezelfde soort aandelen hebben", zegt Dan Villalon van AQR.

De grote meester

Met deze wijsheid ging AQR aan de slag en kwam tot een model waarbij de markt wordt afgespeurd naar effecten die ondergewaardeerd zijn, bedrijven met een sterke balans en/of een lage koersvolatiliteit. Als deze aandelen en obligaties worden aangevuld met een gemiddelde van de markt dan kom je volgens Villalon dicht in de buurt van de grote meester zelf, en zijn Berkshire Hathaway. 

Sterker, AQR zegt dat zijn model zo goed is dat het de afgelopen veertig jaar een portefeuille had opgeleverd met een rendement dat slechts 4 procentpunt onder dat van Buffett ligt. Buffett had een gemiddeld rendement 17,6% per jaar sinds 1977.

AQR zegt dezelfde exercitie ook te hebben uitgevoerd om andere meesterbeleggers te kopiëren zoals George Soros, Bill Gross en Peter Lynch van het Magellan Fonds gedurende de periode 1977 tot 1990.

Pritle

Alleen bij Lynch slaagde AQR er niet in de resultaten na te bootsen, wat waarschijnlijk  te maken heeft met zijn moeilijk te volgen keuze voor bepaalde small caps en trends in de markt. “We zijn nog niet perfect”,  zegt Villalon daarover.

Met robots de markt afschuimen naar fondsen is niet alleen een hobby van AQR. De roboadviseur neemt overal in de wereld steeds vaker de positie in van fondsbeheerders en bankadviseurs. Het meest bekende voorbeeld uit Nederland is Pritle, dat met behulp van een computerprogramma fondsenpakketten voor beleggers samenstelt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus