Nieuws

Hasenstab: Westen kan leren van EM

Het westen kan lering trekken uit mislukte populistische experimenten in opkomende markten, zegt Michael Hasenstab.

Het westen moet lessen trekken uit mislukte populistische experimenten in opkomende markten, zegt Michael Hasenstab.

Latijns-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië en Columbia hebben recent afstand genomen van hun populistische machthebbers; overheden varen nu een meer orthodox politiek beleid: pro-markt, geen geldverkwisting, een geloofwaardig monetair beleid en het stimuleren van de handel en het zakenklimaat, aldus de CIO van Templeton Global Macro Group.

“Het is onze hoop dat in 2017 dat experimenten van ontwikkelde landen met populisme zullen plaatsmaken voor deze meer orthodoxe benadering,” aldus Hasenstab die in de global investment outlook refereert aan het Italiaanse referendum en Donald Trump.

De populistische agenda’s van politici in zowel Europa als de Verenigde Staten houden in dat protectionisme een bron van zorg kan zijn komend jaar. De beleggingsstrateeg is desondanks niet somber over komend jaar. “Ondanks dat politieke risico’s toenemen in ontwikkelde landen zijn er aantrekkelijke mogelijkheden in enkele opkomende markten komend jaar, gelet op ondergewaardeerde valuta van Mexico, Brazilië, Argentinië, Colombia, Indonesië en Maleisië, waarderingen en lage rentes in ontwikkelde landen.”

Opkomende markten zijn steeds beter bestand tegen macroschokken is zijn overtuiging. Hun buitenlandse valutareserves zijn aangesterkt, het huishoudboekje van de overheid is meer in balans en ze zijn minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar geworden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus