Nieuws

Hedgefondsen lenen eurozone geld

Eurozonelanden zijn in toenemende mate afhankelijk van hedgefondsen voor hun financieringsbehoefte.

Eurozonelanden zijn in toenemende mate afhankelijk van hedgefondsen voor hun financieringsbehoefte. Als steeds meer staatsschuld in handen komt van deze groep speculatieve beleggers dan zijn deze landen kwetsbaarder voor een sell-off, schrijft Reuters. Ook kan de volatiliteit oplopen in de staatsobligatiemarkt in het licht van het Italiaanse referendum op vier december en verkiezingen in verscheidene Europese landen volgend jaar.

Eurozonelanden hebben echter weinig keuze; Europese banken voelen balansdruk en spelen een minder actieve rol in de primaire staatsobligatiemarkt. Hedgefondsen nemen niet alleen de rol van de bank deels over in die markt, maar verschaffen ook liquiditeit in de secondaire markt.

Hedgefondsen zijn met name actief in de markt voor schatkistpapier met extreem lange looptijden. Deze zeer langlopende obligaties bieden het hogere risico-rendementsprofiel waarnaar hedgefondsen traditioneel op zoek zijn. Bankiers noemen Capula Investment, Brevan Howard, Rogge en Dimensional als actieve marktpartijen.

Spanje, België, Italië en Frankrijk 

Onder andere Spanje, België, Italië en Frankrijk hebben obligatieleningen in de markt gezet met looptijden van vijftig jaar om de lage rente langdurig in te kaspelen. 13% tot 17% procent van die emissies is in handen gekomen van hedgefondsen. Volgens Thomson Reuters ging het drie jaar geleden om 4 tot 7%. In het geval van veilingen van Belgische staatsleningen is het belang van hedgefondsen toegenomen van 4,5 tot 6,4% in 2012 en 2013 tot meer dan 10% dit jaar.

Oostenrijk emitteerde recent schatkistpapier met een looptijd van zeventig jaar. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën gaf aan dat er veel interesse was van hedgefondsen, maar het land houdt niet bij wie eigenaar is van zijn staatsobligaties. Dat geldt ook voor Nederland en Duitsland.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus