Nieuws

Verloren decennium voor welvaart

Vlakke groei en inkomensongelijkheid heeft ‘een verloren decennium voor de welvaart’ opgeleverd, concludeert Credit Suisse.

Vlakke economische groei en inkomensongelijkheid heeft ‘een verloren decennium voor de welvaart’ opgeleverd, aldus Credit Suisse. De Zwitserse bank komt tot die conclusie in haar jaarlijkse Global Wealth Report, dat de verdeling van rijkdom (in Amerikaanse dollars) over de wereld bijhoudt.

De oorzaak is het vlakke economische herstel, dat niet alle lagen in de maatschappij heeft bereikt. De stijging van de wereldwijde welvaart met 1,4% in de twaalf maanden tot juli dit jaar houdt gelijke tred met de bevolkingsgroei. Dat betekent dat voor het eerst sinds 2008 de welvaart per individu niet is toegenomen.

“Hoewel wisselkoerseffecten deze trend soms ietwat verbloemen is de gemiddelde groei van de welvaart en welvaart per individu in de afgelopen negen jaar achtergebleven bij de verwachtingen,” aldus de onderzoekers.  

Wisselkoerseffecten

Wisselkoerseffecten zijn de belangrijkste aanjagers van de veranderingen in het welvaartsniveau in verschillende landen. Door de val van het pond na de Brexit zijn Britse burgers bijvoorbeeld 1.400 miljard euro aan vermogen kwijtgeraakt. China is een groot deel van zijn rijkdom is verloren door de devaluatie van de yuan. Japanners zijn juist 3.700 miljard euro rijker geworden dankzij een sterkere yen.

Het welvaartsonderzoek van Credit Suisse laat ook zien dat de inkomensongelijkheid is toegenomen. In 2000 was 49,6% van de wereldwijde welvaart in handen van de top 1% rijke individuen. Nu is dat percentage gestegen naar 50,8%. De 10% rijkste mensen in de wereld zijn goed voor 89,1% van het wereldwijde vermogen.Het aantal miljonairs is wereldwijd sinds 2000 met 216% gestegen tot 20 miljoen individuen.

Hoewel de armste mensen overwegend in Afrika, India en Azië wonen, verarmen ook steeds meer mensen in de rijkste landen in de wereld, aldus Credit Suisse.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen