Nieuws

Hedgefunds missen Trumprally

Hedgefunds hebben in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen met hun gok op technologieaandelen de plank misgeslagen.

De Amerikaanse aandelenmarkten zijn sinds de verkiezing van Donald Trump in een bijna euforische stemming, maar klanten van hedgefunds hebben daar amper van geprofiteerd. Oorzaak was een exceptioneel groot belang van technologieaandelen in de hedfefundsportefeuilles, terwijl financials na de overwinning van Trump gingen vliegen. Dat schrijft Goldman Sachs op basis van een analyse onder 763 hedgefunds met een totaal belegd vermogen van 1700 miljard dollar.

Niks gaat goed

"De hedgefunds hebben de Trump-rally grotendeels gemist", is het harde oordeel van Goldman over een groep fondsen die al jaren niks goed lijkt te kunnen doen.

Ook dit jaar is de kans volgens Goldman klein dat de markt verslagen wordt. Als groep hebben de hedgefondsen dit jaar weliswaar een koerswinst behaald van 4%, maar de S&P 500 deed het met een winst van 7,6% een stuk beter.

Als dat beeld zo blijft, dan zou dat het achtste jaar op rij zijn dat hedgefondsen achterblijven bij de S&P. 

Grootste uitstroom sinds 2009

De grote fout in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen was om zwaar in te zetten op technologieaandelen. Uit de analyse van Goldman blijkt dat deze categorie aandelen 24% van een gemiddelde hedgefunds-portefeuille uitmaakte, het hoogste percentage van de laatste tien jaar. Niet echt slim, want tech-aandelen zijn sinds de overwinning van Trump slechts 1% gestegen.

De koersen van financials stegen daaretegen in de twee weken na de verkiezingen met meer dan 10%, terwijl zij slechts 11% van de portefeuille uitmaakten.

Het is voor de hedgefondsen een nieuwe smet op het blazoen. De slechte resultaten en de hoge beheerkosten van de hedgefunds zorgen al tijden voor een netto uitstroom en zelfs de liquidatie van veel fondsen.

Ook het derde kwartaal zette deze trend zich door, zegt Goldman. In het derde kwartaal bedroeg de netto-uitstroom 28 miljard dollar, het meest sinds het tweede kwartaal van 2009.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?