Jorge Groen is freelance journalist. Hij was voorheen hoofdredacteur van IEXProfs en IEXGeld en werkte onder meer als journalist voor het Financieele Dagblad en voor RTL Z. Tevens is hij oud-hoofdredacteur van Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN). Hij schrijft over financiële markten, beleggen, fondsen en pensioenen.

Nieuws

Vette grondstofjaren op komst

Lage prijzen, structureel meer vraag dan aanbod en hogere inflatie kunnen de voorbode zijn van een langdurige bullmarkt in grondstoffen.

Lage prijzen, structureel meer vraag dan aanbod en oplopende inflatie kunnen de voorbode zijn van een langdurige bullmarkt in grondstoffen.

Tussen 2011 en 2015 hebben grondstoffen negatieve rendementen laten zien. In die vijf jaar zijn prijzen tot 80% gedaald. Dit jaar koersen grondstoffenindices 10% hoger. Dat is onvoldoende om de schade van de laatste vijf jaar te herstellen; bovendien hebben veel institutionele beleggers afscheid genomen van de asset class, met name in de afgelopen twee jaar.

De vijf magere grondstoffenjaren hebben niet alleen prijzen naar de bodem gejaagd; ook de vraag- en aanboddynamiek is op zijn kop gezet. Veel bodemdelvers die rode cijfers schrijven, hebben de productie teruggeschroefd. “De bescheiden opleving dit jaar kan de voorbode zijn van een fantastische bullmarkt in de komende vijf tot tien jaar. Een periode breekt aan van structureel meer vraag naar dan aanbod van grondstoffen. De bearmarkt is voorbij,” zegt Geoff Blanning, hoofd grondstoffen bij Schroders.

Het lijkt het uitgekiende moment in het grondstoffenbootje te stappen, aldus Blanning. Veel grondstoffen zijn spotgoedkoop in vergelijking met hun historische prijzen, en de grootste winsten worden behaald aan het begin van een bullmarkt. “Goud en olie dalen nu weliswaar in prijs, maar veel boten zijn de haven nog niet eens uitgevaren, gelet op prijzen. Denk aan katoen, aardgas in de Verenigde Staten, zilver in de slipstream van een hogere goudprijs en soft commodities.”

Inflatie is als ketchup

Het is niet alleen minder aanbod bij meer vraag, die de kentering kan bewerkstelligen. Als de inflatie oploopt, kan het denken van beleggers omslaan als een blad aan de boom. Fors hoeft de geldontwaarding niet te zijn, want verwachting is de hoofdcomponent van inflatie. “Als inflatie in het hoofd van beleggers komt, richten ze zich op beleggingen die sterk gecorreleerd zijn met hogere prijzen: grondstoffen, in het bijzonder energie en voedsel. Luchtvaartmaatschappijen gaan dan meer kerosine kopen in de verwachting dat de olieprijs stijgt.”

Blanning is de eerste om toe te geven dat op sommige plekken in de wereld nog altijd een stevige deflatoire wind waait, en de sterke dollar grondstoffen niet ondersteunt, maar inflatie is volgens hem vooral een kwestie van psychologie. “Al dat gepraat over inflatie kan als katalysator werken op de bullmarkt. Beleggers zijn geconditioneerd op lage inflatie, terwijl centrale banken die proberen aan te jagen. Opgepast: inflatie is als een ketchupfles. Je schudt en schudt, en ineens loopt alles eruit.”

Pas als de olieprijs stijgt, komt de ketchup uit de fles, verwacht de grondstoffenexpert. De oliemarkt kampt met overaanbod, en op veel plekken in de wereld worden er eerder meer in plaats van minder vaten uit de grond gehaald. “Veel hangt af van de bereidheid van de OPEC het mes in de productie te zetten,” zegt Blanning. “Op korte termijn ben ik bearish over olie, maar op de lange termijn zijn hogere prijzen onvermijdelijk. En als de olieprijs stijgt dan volgen andere grondstoffen vanzelf.”

Katalysatoren goudprijs

Ondanks de sterke dollar ziet Blanning op korte termijn voldoende impulsen voor goud. De oplopende rente vindt hij een minder sterke tegenkracht. Tijdens de laatste vier keer cycli dat de Fed de rente verhoogde, steeg de goudprijs drie keer. “Beijing moedigt Chinezen aan om goud te kopen. Als die massaal in goud stappen, gaat de prijs door het dak. Doordat de Indiase regering bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie onverwacht ongeldig heeft verklaard, gaan Indiërs meer goud kopen. Het edelmetaal zal uiteindelijk ook weer een plek krijgen in het monetaire system.”


Jorge Groen is freelance journalist. Eerder werkte hij voor het Financieele Dagblad en RTL Z en hij is oud-hoofdredacteur van IEXProfs, IEXGeld en Nederlands Pensioen- en Beleggingsnieuws (NPN).

Lees meer

De impact van het coronavirus