Stan Westerterp, CFA is vermogensbeheerder en managing partner bij JNVB en actief vertegenwoordiger van CFA Society Netherlands.

Nieuws

Blockchain doet banken verdwijnen

Banken zijn over vijf jaar niet helemaal verdwenen, maar blockchain zal veel taken van hen over kunnen nemen.

Zoals iedere fundamenteel analist ben ik gewend om ontwikkelingen op basis van cijfers en logica te beredeneren. De technologische evolutie gaat echter zo snel dat sommige ontwikkelingen niet meer op basis van fundamentele principes gewaardeerd kunnen worden.

Het beste voorbeeld daarvan is de aangekondigde beursgang van Snapchat. De waardering van minimaal 20 miljard dollar die op dit bedrijf wordt geplakt is met mijn fundamentele bril op absoluut stratosferisch en onrealistisch.

Echter, dat dacht ik destijds ook bij de beursgang van Facebook. Soms zijn er simpelweg disruptieve technologieën of trends die pas naar verloop van tijd op financiële waarde kunnen worden geschat. Maar hoe kan het dat een bedrijf dat vijf jaar gelden is gestart en gebruikers van hun app tijdelijke, gemanipuleerde foto’s met elkaar laat delen, in zo’n relatief korte periode zo veel waard is geworden?

Heeft een bank nog bestaansrecht?

Het meest waarschijnlijke antwoord; een razendsnelle adaptatie en een in extreem hoog tempo groeiende user base. Tegenwoordig kan een nieuwe technologie in enkele dagen wereldwijd doorbreken en massaal worden omarmd.

Denk bijvoorbeeld aan augmented reality in de vorm van het spel Pokémon Go. Als ik deze lijn doortrek naar de ontwikkelingen op het gebied van financiële technologie dan vraag ik mij af welke financiële partijen nog bestaansrecht hebben over vijf jaar.

Hoogleraar David Yermack zei onlangs in de Telegraaf dat hij verwacht dat door nieuwe technologieën er over een aantal jaren geen banken meer zullen zijn. Dat lijkt me een beetje kort door de bocht. Maar zal ik nog betalen via mijn (online) bankrekening of alleen nog maar via de vingerafdruk op mijn smartphone?

Sluit ik mijn lening nog wel af bij de bank of doe ik dat in de crowd? Laat ik mij van financieel advies voorzien door een mens of door een robot? Of nog gekker; betaal ik mijn rekeningen überhaupt nog wel met euro’s of wordt dit vervangen door een algemeen wereldwijd geaccepteerde cryptocurrency?

De opkomst van blockchain

De echte vraag is wat mij betreft niet of de veranderingen gaan komen, maar wanneer ze gaan komen. Het CFA Institute publiceerde in april de resultaten van een enquête over fintech en wat hun leden daarvan verwachten in de toekomst.

 

In het verlengde hiervan publiceerde charterholder Larry Cao onlangs ook nog een reeks interessante artikelen met betrekking tot de impact van fintech. Via de CFA financial-nieuwsbrief werd in een onderzoek aan honderden participanten gevraagd van welke technologie zij de meeste impact verwachten om potentieel de financiële sector op ingrijpende wijze te transformeren.

Met stip op nummer één staat de blockchaintechnologie. De crux is dat centrale bewaarplaatsen als gevolg van de blockchaintechnologie overbodig zullen worden. Denkt u met dat in het achterhoofd eens aan alle industrieën waarop deze technologie effect zal hebben.

Niet in de laatste plaats zal het bestaansrecht van banken als centrale bewaarplaats van geld in het gedrang komen als deze digitale technologie zich door ontwikkelt en wereldwijd omarmd zal worden. De centrale vraag of een bank over vijf jaar nog wel zal bestaan is dus zeer terecht.

Stan Westerterp, CFA is vermogensbeheerder en managing partner bij JNVB en actief vertegenwoordiger van CFA Society Netherlands. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie