Nieuws

80 jaar eigenzinnig Obam

Met een ferme slag op de beursgang van fondsmanager Sander Zondag viert BNP Paribas Obam vandaag z'n 80e verjaardag.

Afgelopen zondag was het precies 80 jaar geleden dat de wereld kennismaakte met het fonds Obam. Franse nonnen vreesden confiscatie van hun vermogen door de Franse overheid en stelden hun kapitaal slim veilig in een nieuw opgericht fonds in Nederland. Dat kreeg de stoffige naam Onderlinge Beleggings en Administratie Maatschappij, kortweg Obam. Het beheer werd gevoerd door de firma Beels & Co., De Clercq R. Boon Hartsinck. Elk jaar werd er keurig verslag uitgebracht aan moeder-overste.

Na de oorlog, toen de nonnen hun geld inmiddels hadden teruggehaald, werd het beursgenoteerde fonds overgenomen door Mees & Zoonen dat via Mees & Hope onderdeel werd van MeesPierson. Eind jaren negentig werd Obam verkocht aan Fortis, waardoor het Fortis Obam werd. Nadat alle fondsen van het failliete Fortis in handen kwamen van BNP Paribas kreeg Fortis Obam de huidige naam: BNP Paribas Obam. Sinds begin 2013 is Sander Zondag (zie foto) verantwoordelijk voor de beleggingsbesllssingen. 

Het fondsvermogen van Obam bedraagt inmiddels 1 miljard euro. Dat bestaat voor ca. 80% uit geld van particulieren. Die zitten veelal al lange tijd in het fonds en rekenen erop dat het nog altijd eigenzinnige fonds goed presteert. In de afgelopen drie jaar bedroeg het rendement ruim 11% per jaar.

Trendzeiler

Van Obam kan veel worden beweerd, maar niet dat het een indexhugger is. Van de 2450 aandelen die de benchmark van Obam uitmaken, zitten er slechts 58 in de portefeuille. De active share van het fonds is 91%. Slechts 9% van de portefeuille komt overeen met index. Zondag: “De grotere beursgenoteerde bedrijven wereldwijd maken een gemiddeld rendement van 6% op het geïnvesteerde vermogen. Dat is vrij weinig. Wij kiezen voor hoogrenderende bedrijven die gemiddeld 13% maken zonder dat de waardering fors hoger ligt dan de benchmark.”

Aandelen die de portefeuille van BNP Paribas Obam halen zijn volgens Zondag kwaliteits- en groeiaandelen die zich in de juiste industrietrends ophouden, zoals bijvoorbeeld e-commerce, cybersecurity, big data, robotisering, biotech, gepersonaliseerde gezondheidszorg, virtual reality en de energietransitie. “Energietransitie begint nu ook tractie te krijgen omdat de economische rentabiliteit – ook zonder subsidie – enorm is verbeterd.”

Andere trend, die Zondag volgt? “Zuivering van lucht en water. China grijpt hard in om de luchtkwaliteit te verbeteren. Anders kan daar niet meer zonder mondkapje worden geleefd. Een aantal westerse bedrijven profiteert ook van de schoonmaakactie.”

Einde fossiele energie

Wat heeft Zondag gedaan toen bekend werd dat broeikasontkenner Trump het werd? Gingen de duurzame energie-aandelen direct in de verkoop? “Nee, wij hebben vrij weinig aanpassingen doorgevoerd. We waren al positief over de kansen van infrastructuurbedrijven en hebben selectief bijgekocht. Niet alleen Trump wil stevig in infrastructuur investeren. Dat wil ook Abe van Japan, Ook in Europa gaan stemmen op om de economie aan te jagen middels infrastructurele investeringen.”

Zondag is niet bang dat Trump het Amerikaanse energiebeleid overhoop gaat halen. “Trump wil dat Amerika geen druppel olie meer importeert. Inmiddels kunnen Amerikaanse schaliebedrijven bij een prijs van 40 dollar nog winst maken, dus dat gaat wel lukken. Trump ziet oliewinning ook als een manier om mensen aan het werk te helpen. Dat kan natuurlijk ook in duurzame energie. Inmiddels werken in Texas meer mensen in duurzame energie dan in oliewinning. Trump gaat dat niet afschaffen. Zodra wind- en zonne-energie goedkoper worden dan fossiele brandstoffen is er geen case meer voor olie, kolen en gas voor de opwekking van elektriciteit. Daar gaan we nu naartoe.”

Ook als de wereldeconomie de komende jaren amper vooruit te branden is, moet Obam volgens Zondag sterk kunnen presteren. “Ik ben positief omdat Obam is belegd in ondernemingen die ruimschoots sneller groeien dan de economische groei wereldwijd. Het grootste gevaar is om aandelen te kopen die overhyped zijn.”

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Duurzaam beleggen