Beleggers hebben goud rug toegekeerd Beleggers hebben sinds de verkiezing van Trump goud de rug toegekeerd. De hoop is nu gevestigd op de vraag naar fysiek goud. 22 november 2016 10:00 • Door IEXProfs Redactie Er lijkt zich een perfecte storm op te bouwen voor goud. De fysieke vraag naar het edelmetaal is al lange tijd laag en sinds de verkiezing van Donald Trump dreigt nu ook de belegger af te haken. Volgens Sumit Roy van ETF.com is de enige hoop dat de consument terugkeert. Wat we volgens Roy niet mogen vergeten is dat de prijs van goud in dollars sinds de verkiezing van Trump snel is gedaald, maar dat dit niet geldt voor andere valuta zoals de euro, het pond en de voor goud zeer belangrijke Indiase roepia. In roepia’s is goud zelfs nog nooit zo duur geweest als nu. Een duidelijke hindernis dus voor consumenten om goud te kopen. De vraag naar goud voor juwelen heeft dit jaar bijvoorbeeld het laagste niveau bereikt sinds 2009. Hetzelfde geldt voor de vraag naar munten en goudstaven. Indiase huwelijksmarkt En centrale banken kochten dit jaar 33% minder goud dan in 2015. Volgens Roy is de enige hoop voor de goudprijs nu dat de consumentenvraag weer wat aantrekt zodra goud wat goedkoper is. Een goede indicator zou het Indiase huwelijksseizoen kunnen zijn. Voor Indiers is een mooie gouden ketting namelijk het perfecte geschenk. Van beleggers mag volgens Roy niet veel verwacht worden omdat die al overwogen zitten in goud. Hij geeft het voorbeeld van de ETF-markt. Twee populaire beleggingsproducten zijn de SPDR Gold Trust en de iShares Gold Trust. Sinds de verkiezing van Trump hebben beleggers hier weliswaar 1,7 miljard dollar uit teruggetrokken. Over het hele jaar gezien is de instroom met 13,6 miljard dollarnog altijd groot. Roy denkt dat beleggers zullen blijven verkopen zo lang de rente in de Verenigde Staten blijft oplopen en dollar verder aan kracht wint. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.