Nieuws

Beleggers hebben goud rug toegekeerd

Beleggers hebben sinds de verkiezing van Trump goud de rug toegekeerd. De hoop is nu gevestigd op de vraag naar fysiek goud.

Er lijkt zich een perfecte storm op te bouwen voor goud. De fysieke vraag naar het edelmetaal is al lange tijd laag en sinds de verkiezing van Donald Trump dreigt nu ook de belegger af te haken. Volgens Sumit Roy van ETF.com is de enige hoop dat de consument terugkeert.

Wat we volgens Roy niet mogen vergeten is dat de prijs van goud in dollars sinds de verkiezing van Trump snel is gedaald, maar dat dit niet geldt voor andere valuta zoals de euro, het pond en de voor goud zeer belangrijke Indiase roepia.

In roepia’s  is goud zelfs nog nooit zo duur geweest als nu. Een duidelijke hindernis dus voor consumenten om goud te kopen. De vraag naar goud voor juwelen heeft dit jaar bijvoorbeeld het laagste niveau bereikt sinds 2009. Hetzelfde geldt voor de vraag naar munten en goudstaven.

Indiase huwelijksmarkt

En centrale banken kochten dit jaar 33% minder goud dan in 2015. Volgens Roy is de enige hoop voor de goudprijs nu dat de consumentenvraag weer wat aantrekt zodra goud wat goedkoper is. Een goede indicator zou het Indiase huwelijksseizoen kunnen zijn.

Voor Indiers is een mooie gouden ketting namelijk het perfecte geschenk. Van beleggers mag volgens Roy niet veel verwacht worden omdat die al overwogen zitten in goud.

Hij geeft het voorbeeld van de ETF-markt. Twee populaire beleggingsproducten zijn de SPDR Gold Trust en de iShares Gold Trust. Sinds de verkiezing van Trump hebben beleggers hier weliswaar 1,7 miljard dollar uit teruggetrokken. Over het hele jaar gezien is de instroom met 13,6 miljard dollarnog altijd groot.

Roy denkt dat beleggers zullen blijven verkopen zo lang de rente in de Verenigde Staten blijft oplopen en dollar verder aan kracht wint. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen