Nieuws

De zekerheid van cash

Europese beleggers kochten in oktober vooral geldmarktfondsen. Amerikaanse aandelen moesten het juist ontgelden.

Na de zwakke maand september hadden Europese fondshuizen in oktober meer reden om te lachen. Aandelenfondsen (-3,5 miljard euro) beleefden als enige outflow. Alle andere fondscategorieën verging het een stuk beter. Mixfondsen (+4,6 miljard euro) waren in oktober veel gevraagd, gevolgd door obligatiefondsen (+2,7 miljard euro). 

Toch waren geldmarktfondsen (+29,4 miljard euro) verreweg de beste verkochte fondscategorie. By far. Is het teken van onzekerheid, waardoor fondsmanagers steeds meer cash aanhouden?

Als de totale inflow en outflow van oktober bij elkaar worden opgeteld, dan blijft een positief saldo over van 33,8 miljard euro. Over heel 2016 boekte de Europese beleggingsindustrie een instroom van 237 miljard euro.

Geldmarktfondsen floreren

Overzicht verkoop Europese findsen in oktober 2016
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Winnaars & verliezers

Zoomen we in op sectorniveau (excl. geldmarktfondsen), dan blijkt dat fondsbeleggers ook in oktober veel geld alloceerden naar absolute returnfondsen (+2,1 miljard euro), aandelen opkomende markten (+1,9 miljard euro) en obligaties opkomende markten in harde valuta's (+1,9 miljard euro). 

Absolute return populair

Best Europese fondsen oktober 2016
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Verliezers? Een maand voor de Amerikaanse verkiezingen dumpten Europese beleggers vooral Amerikaanse aandelen (-3,5 miljard euro). Ook EMU staatsobligaties (-2,2 miljard euro) en Europese aandelen waren beleggers eerder kwijt dan rijk.

Uit de Amerikaanse aandelen

Slechtst verkopende Europese fondsen oktober 2016
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Van de 34 markten die Europa telt, beleefden 21 inflow. Frankrijk (+27,7 miljard euro) was, vooral vanwege de massale aanschaf van geldmarktfondsen, de markt waar het meeste geld naartoe stroomde. Aan de andere kant zag de kleine grootmacht in fondsenland Luxemburg (-4,1 miljard euro) van alle het meest geld uitstromen. 

Frankrijk wint van Luxemburg

Verkoop beleggingsfondsen oktober 2016 per land
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ten slotte, het Franse Amundi (+8,6 miljard euro) was in oktober het Europese fondshuis dat het meeste geld aantrok. Op de nummers twee en drie prijken JP Morgan (3,9 miljard euro) en Aviva (+3,6 miljard euro).

Best verkopende fondshuizen

Best verkopende fondshuizen oktober 2016


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020