Nieuws

Mifid II helpt ETF-handel

Vermogensbeheerders maken zich zorgen over de komst van Mifid II. De voorbereidingen zijn volgens State Street in volle gang.

State Street heeft in kaart gebracht hoe vermogensbeheers over de komst van Mifid II denken. Bijna driekwart (73 procent) van de vermogensbeheerders maakt zich zorgen over de uitdagingen die voortkomen uit MiFID II, zo blijkt.

Voor het onderzoek werden wereldwijd 100 vermogensbeheerders en alternatieve investeerders gevraagd naar de mate waarin zij klaar zijn voor MiFID II, dat per januari 2018 van kracht wordt.

Mifid II bestaat uit nieuwe rapportage-eisen in relatie tot kosten en vergoedingen, nieuwe voorwaarden voor de ontwikkeling en de distributie van financiële instrumenten en verhoogde eisen inzake transparantie vóór en na de handel. De regelgeving heeft betrekking op handel in aandelen, aandelen gelijkende instrumenten en effecten zonder aandelenkarakter.

MIFID II helpt ETF-verkoop

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan de helft (59 procent) van de respondenten in het algemeen en meer dan driekwart (77 procent) van de hedge funds gelooft dat eisen inzake transparantie vóór en na de handel, met betrekking tot de instrumenten die onder de scope van Mifid II vallen, de grootste impact op hun bedrijven zal hebben.

Volgens Rory Tobin, global co-head van SPDR ETFs, onderdeel van State Street Global Advisors, is de komst van Mifid II goed voor de verkoop van ETF’s: “De toegenomen transparantie van de ETF-handel en de onderliggende liquiditeitseisen van Mifid II zullen het vertrouwen in – en op hun beurt de vraag naar – deze producten alleen maar vergroten.”

Voorbereiding

Hoewel Mifid II pas over iets meer dan een jaar van kracht wordt, zijn ondernemingen nu al bezig met de voorbereidingen om de regelsgeving te implementeren. 78 procent van de respondenten meldt een toename in de tijd die wordt besteed aan het bespreken van regelgevingen met senior management en het bestuur.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 60 procent van de respondenten gelooft dat bij het implementeren van regelgeving, betere data en analysetools zullen helpen om door het steeds complexere landschap te navigeren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie