Nieuws

Telecom slechtste sector in Europa

Geen sector presteerde in Europa slechter dan telecom. Het einde van de underperformance is niet in zicht.

Telecomaandelen blijken het afgelopen jaar het slechtst te presteren. Het einde van de underperformance is nog niet in zicht. Dat schrijft Bloomberg Gadfly-columnist Leila Abboud.

Ze wijst op een overzicht waarin de opbrengsten voor aandeelhouders voor diverse sectoren wordt berekend. Europese bedrijven als geheel zijn dit jaar tot nu met ruim 7% gedaald. De grondstoffensector en olieconcerns hebben een positief rendement. Voor de meeste andere sectoren was sprake van een negatief rendement. De telecomsector komt met een negatief rendement van 20% het beroerdste uit het overzicht.

De sector heeft een moeizaam anderhalf jaar achter de rug, maar aan de bedrijfsresultaten ligt het niet echt. Vodafone heeft de afgelopen twee kwartalen een groei laten zien van de intrinsieke omzet. Dat is beter dan het bedrijf heeft laten zien in de periode 2013 tot 2015.

Te hoge investeringsuitgaven

Beleggers zijn niet onder de indruk. Ze constateren dat de investeringsuitgaven van het bedrijf nog altijd te hoog zijn. Het aandeel is dit jaar 7% gedaald. Dat is overigens beter dan concurrenten Telefonica (-21%) en Orange (-13%).

Medio 2015 waren beleggers optimistisch over de vooruitzichten. Ze rekenden op een overnamegolf doordat ze dachten dat mededingingsautoriteiten in Brussel niet zouden ingrijpen. Daarnaast bestond het vermoeden dat klanten bereid waren meer te betalen voor de 4G-netwerken, die de telecombedrijven optuigden. De werkelijkheid bleek weerbarstiger. Brussel stak een stokje voor diverse overnames.

De concurrentie is in veel landen nog altijd intensief. Daardoor hebben bedrijven niet kunnen profiteren van hun kwalitatief meer hoogstaande dienstverlening. Europese telecombedrijven worden nu gewaardeerd op ongeveer 6,3x het verwachte bedrijfsresultaat voor volgend jaar. Medio vorig jaar was dat nog 7,8x.

Het probleem is dat Amerikaanse concurrenten een vergelijkbare waardering hebben. Het groeitempo is daar echter aanzienlijk hoger. Reden volgens Abboud om te denken dat de ergste ellende nog niet voorbij is voor de Europese telecombedrijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente