Nieuws

BoJ koopt nu alles

Om de stijgende rentes weer omlaag te krijgen, koopt de Bank of Japan vanaf nu ongelimiteerd Japanse staatsobligaties op.

Terwijl bijna iedereen nu wel verwacht dat de FED in december gaat verhogen, is de Bank of Japan (BoJ) geenszins van plan de monetaire teugels aan te trekken. Integendeel. Haruhiko Kuroda, gouverneur van de BoJ maakte vanochtend een nieuwe obligatieopkoopprogramma bekend. Bijzonder aan dit programma is dat er geen limiet wordt gesteld aan toekomstige obligatie-aankopen.

Met dit omgelimiteerde opkoopprogramma maakt BoJ duidelijk dat het niet passief toekijkt hoe de Japanse rentes omhoog schieten. Dat is precies wat er na de verkiezingswinst van Trump ook in Japan gebeurde.

Markt gaat eigen gang

Het besluit van BoJ had onmiddellijk zijn effect op Japanse tweejaars- en vijfjaars staatsobligaties. De rente op de Japanse vijfjaars daalde van -0,065% naar - 0,095%. De tweejaars daalde naar -0,15%, een daling van 4% op dagbasis. De bedoeling van de BoJ is niet alleen om hogere rentes tegen te gaan maar ook om de zogenoemde yieldcurve beter te kunnen sturen.

Vraag is of de BoJ machtig genoeg is om de Japanse onligatiemarkt te controleren, want ondanks het laatste besluit, is de honger naar Japanse obligaties alles behalve groot. Tenminste, dat blijkt uit de veiling van Japanse obligaties met een looptijd van 20 jaar. Obligatiebeleggers staan niet in de rij.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?