Nieuws

Managersselectie maakt performance

Aandelenfondsen in het Verenigd Koninkrijk laten zeer uiteenlopende rendementen zien, die kostenverschillen niet kunnen verklaren.

Aandelenfondsen in het Verenigd Koninkrijk laten over een lange periode zeer uiteenlopende rendementen zien, die kostenverschillen niet kunnen verklaren.

Dat Neil Woodford het beste trackrecord kan overleggen van aandelenmanagers actief in het Verenigd Koninkrijk is mogelijk niet de meest verrassende conclusie uit het onderzoek van Tilney Bestinvest naar de lange termijnperformance van actief beheerde aandelenfondsen, die in het Verenigde Koninkrijk aangeboden worden aan beleggers. CityWire trok al eerder die connclusie.

Het hoofd beleggen van Woodford Investment is een van de meest respectabele waardebeleggers in het Verenigd Koninkrijk. Tot 2014 werkte hij 26 jaar bij de Britse beleggingsmaatschappij Invesco Perpetual, waar hij 15 miljard pond beheerde. Woodford heeft sinds twee jaar jaar zijn eigen fondsbedrijf Woodford Investment Management LLP. In de afgelopen vijf jaar en tijdens de gehele bijna 28-jarige carrière heeft Woodford het jaarlijks gemiddeld 0,3% beter gedaan dan de markt.

Managersselectie

Vooral deze conclusie valt op in het onderzoek van Tilney Bestinvest dat over een lange periode gemeten de performance van bijna 500 aandelenfondsen en hun beheerders onder de loep nam: “Het verschil in rendement tussen de best en slechtst presterende actief beheerde beleggingsfondsen is gigantisch, en kan niet alleen worden verklaard door verschillen in kosten; het is het gevolg van beleggingsbeslissingen die zijn gemaakt.”

Managersselectie is volgens Tilney Bestinvest essentieel in de keuze voor actief beheerde fondsen. Bij wisselingen van de wacht moeten beleggers zichzelf direct de vraag stellen of de performance gewaarborgd blijft. “In deze competitieve industrie is het onvermijdelijk dat beleggingsteams van samenstelling veranderen,” aldus het onderzoeksbureau.

Volgens Tilney Bestinvest wordt de keuze voor een beleggingsfonds bemoeilijkt doordat vaak vijf jaar aan historische data beschikbaar is over de prestaties van het fonds. “Dat dekt nauwelijks een economische cyclus en die data is in beperkte mate relevant omdat het mogelijk betrekking heeft op een manager die niet meer aan het roer staat. We vinden het van vitaal belang om de volledige carrière van de huidige fondsmanager te onderzoeken.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen