Nieuws

Obligatiebeleggers twijfelen aan Trump

Beleggers verkopen hun Amerikaanse staatsobligaties. Ze twijfelen of Trump niet teveel heeft beloofd.

Trump wil de inkomstenbelasting fors verlagen, de vennootschapsbelasting zelfs halveren en de infrastructuur moet een opknapbeurt krijgen van 1000 miljard dollar. Het zijn plannen waar je verkiezingen mee wint, maar de vraag is wie gaat dat allemaal betalen.

"Trump heeft al die mooie plannen voor uitgaven, maar te weinig inkomsten”, zegt bijvoorbeeld John Bredemus, een fondsmanager van Allianz Investment Management.

In een gesprek met Bloomberg spreekt hij de verwachting uit dat Trump uiteindelijk een groot deel van zijn beloften zal moeten inslikken. Doet hij dat niet, dan verliest hij het vertrouwen op de kapitaalmarkt en gaat de rente op staatsobligaties door het dak.

Bullmarket ten einde

"De bullmarket op de obligatiemarkt, die twee decennia heeft geduurd, moest ooit ten einde komen. Misschien dat de overwinning van Trump ervoor zorgt dat dit eerder gebeurt dan tot nu toe verwacht", zegt ook Massimiliano Castelli, hoofd globale strategie van UBS Asset Management. "Wij adviseren beleggers voorlopig in ieder geval minder obligaties in portefeuille te nemen.” 

De calculaties over de extra bedragen die geleend moeten worden op de kapitaalmarkt zijn dan ook enorm. Het Amerikaanse Comité voor een Verantwoordelijke Overheidsbegroting heeft uitgerekend dat het om ongveer 5300 miljard dollar gaat. Dat zou volgens dit instituut leiden tot een stijging van de overheidsschuld van 75% naar 105%.

En daarbij is al rekening gehouden met een hogere groei in de VS en het terughalen van belastinginkomsten uit het buitenland. Denk daarbij aan grote belastingvluchtelingen zoals Starbucks en Apple.

Zorgwekkende gedachte

Voor beleggers op de obligatiemarkt is dat een zorgwekkende gedachte. Dat blijkt wel uit de rente op Treasuries. Zo moet de Amerikaanse staat als het geld willen lenen voor 30 jaar nu al meer dan 3% rente betalen. De rente op een tienjaarslening is in een week van 1,8% gestegen naar 2,2%.

Voor de obligatiemarkt zijn dat enorme bewegingen. En er zijn al marktpartijen die denken dat dit nog maar het begin is. Jeffrey Gundlach van DoubleLine Capital verwacht bijvoorbeeld dat de tienjaarsrente over vier tot vijf jaar boven de 6% ligt.

Anderen zijn minder somber. Hun grote hoop is dat de hogere overheidsuitgaven en lagere belastingen in de VS tot zoveel extra groei leiden dat obligatiebeleggers graag bereid zijn die groei te financieren.

Als die hoop onterecht blijkt te zijn dan heeft Trump een probleem, want zoals Youp van ’t Hek ooit al zong: Als je alsmaar blijft lenen en lenen dan moet je ook steeds meer betalen, betalen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente