Nieuws

Hedgefondsen beter dan beleggingsfondsen

Hedgefondsen boeken betere resultaten dan beleggingsfondsen, blijkt uit onderzoek.

Voor pensioenfondsen is het al jaren een groot thema of er naast beleggingsfondsen meer of juist minder belegd moet worden in hedgefunds. De trend is de laatste jaren meer richting het tweede. Pensioenfondsen noemen als reden daarvoor het gebrek aan transparantie, de hoge kosten en risico’s en de laatste paar jaar ook de teleurstellende resultaten.

Nederland is wat dat betreft niet anders. Zo hebben bij ons onder andere de pensioenfondsen PFZW, PMT en PME hun beleggingen in hedgefondsen grotendeels van de hand gedaan.

Maar hebben ze daar ook goed aangedaan? Hadden ze niet beter toch een deel in hedgefondsen moeten houden, net zoals het grootste Nederlandse pensioenfonds ABP? Volgens de website Seeking Alpha is het antwoord op deze vraag ja.

Outperformance

Seeking Aplha wijst onder andere op een nieuw onderzoek uit Australië van de universiteit van New South Wales, de Macquarie Graduate School of Management en de UNSW Australia Business School. 

De onderzoekers hebben in hun studie bekeken hoe hedgefondsen, beleggingsfondsen, zakenbanken en pensioenfondsen presteerden over meerdere perioden, van kort tot lang. En de conclusie was dat hedgefunds het best in staat zijn om sectoren en aandelen eruit te pikken met de beste resultaten.

Ook uit andere studies komt volgens Seeking Alpha een dergelijk beeld naar voren. De website ziet het als aanmoediging voor pensioenfondsen om toch weer wat meer in hedgefondsen te beleggen.

De inderdaad vaak extreem hoge kosten kunnen wellicht worden gedrukt als pensioenfondsen wat vaker samen optrekken. Samen sta je immers sterk.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alles over de rente