Nieuws

Amerika kiest voor stagflatie

De keuze voor Trump is de keuze voor stagflatie zegt een sombere Keith Wade van Schroders in een eerste commentaar.

Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders, feliciteert Donald Trump met zijn overwinning. "Niemand die had verwacht dat een outsider zo ver zou komen." Dat is een complimentje waard. Maar wat betekent de komst van Trump voor de wereldeconomie? Weinig goeds, zo verwacht een sombere Wade.

"President Trumps's fiscale en financiële beleid leiden tot hogere rentes, een hogere inflatie en een groter overheidstekort. Een handelsoorlog met China en Mexico breekt uit als Trump de invoertarieven verhoogt."

Nadat de Amerikaanse economie in eerste instantie zal profiteren van Trump's belastingmaatregelen zal de groei van de Amerikaanse economie volgens Wade tengevolge van de hogere inflatie en rentes al snel terugvallen. Het resultaat is stagflatie, de combinatie van lage groei en hoge inflatie, het slechtste van twee werelden.

Einde laag-rente-omgeving

Voor de financiële markten betekent het vooruitzicht van stagflatie weinig goeds, rekent Wade voor. "Obligatiekoersen dalen omdat oblligatie extra compensatie eisen voor de risico's die zij lopen.  De martkbeweeglijkheid zal danig oplopen nu er een einde komt aan de laag-rente-omgeving waaraan beleggers de laatste jaren zo gewend zijn geraakt."

De verwachte protectionistische koers van de VS en daling van de economische groei van de wereldeconomie zijn volgens Wade natuurlijk slecht nieuws voor de aandelenbeurzen. Wade: "Vooral de opkomende markten zijn kwetsbaar omdat zij sterk afhankelijk zijn van de wereldhandel."

Veilige havens

Aan de andere kant, er zijn ook sectoren waar de komst van president Trump is begroet met gejuich. Zo zullen de financials en energiebedrijven volgens Wade sterk profiteren van lagere belastingen en minder regulatie.

Andere beleggingskansen? Wat de dollar gaat doen, is voor Wade een open vraag. Wat hij wel zeker denkt te weten is dat de yen, de Zwitserse frank en goud bij beleggers in trek zullen zijn.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?