Nieuws

Shell: era van olie nadert einde

Shell ziet de vraag naar olie binnen 10 tot 15 jaar pieken. Daarna gaat het bergafwaarts.

Veel oliebedrijven en olieproducerende landen gaan er vanuit dat de vraag naar olie nog decennia kan toenemen. Zolang de wereldbevolking neemt ook de behoefte aan olie toe, zo is de gedachte.

Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell denkt daar anders over. Het op een na grootste olieconcern ter wereld sprak deze week bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers de verwachting uit dat alternatieve energiebronnen veel sneller marktaandeel zullen veroveren dan menigeen denkt. Volgens financieel-directeur Simon Henry kan de vraag naar olie al over 5 tot 15 jaar zijn hoogtepunt bereiken.

Biodiesel

Hij zei er gelijk bij dat dit voor aandeelhouders niet slecht hoeft te zijn. Want “zelfs als de vraag naar olie daalt, dan zijn wij goed gepositioneerd in de producten die daarvoor in de plaats komen”. Henry doelt daarbij onder andere op gas en biodiesel: twee producten waar Shell veel geld insteekt. Vorig jaar werd nog de BG Group overgenomen voor 54 miljard dollar.

Toch is Henry’s prognose (vanuit de olieproducenten gezien) een stuk somberder dan die van collega’s. Marktleider Exxon denkt bijvoorbeeld dat de vraag naar olie nog met 20% kan groeien tussen nu en 2050.

Noordpool

Energieanalisten zitten wel meer op de lijn van Henry. De World Energy Council verwacht bijvoorbeeld dat de vraag naar olie zal pieken in 2030, terwijl Michael Liebreich, oprichter van Bloomberg New Energy Finance, denkt aan een hoogtepunt in 2025-2030.

Voor oliebedrijven en olielanden heeft de steeds grote concurrentie uit andere hoeken van de energiesector grote gevolgen. Tot voor kort werd immers nog gedacht dat elke druppel olie ooit verkocht kan worden. Nu wordt steeds duidelijker dat dit niet het geval is. Alleen voor olie die goedkoop genoeg kan worden opgepompt is een markt. Voor mensen die bang zijn voor de natuur in bijvoorbeeld de Noord- en Zuidpool een geruststellende gedachte.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?