Nieuws

IPO's opkomende markten trekken aan

Beleggingsfondsen stropen inmiddels de markt af naar nieuwe aantrekkelijke aandelenemissies in de opkomende markten.

De emissiemarkt in de opkomende markten, exclusief China, staat aan de vooravond van een comeback. Dat zeggen analisten van Credit Suisse en UBS. “Wij zien steeds meer beleggingsfondsen die de opkomende markten afzoeken naar interessante emissies”, zegt Nick Koemtzopoulos hoofd EM van Credit Suisse in Londen. "Het geld is er en de beursgangen ook."

Het wachten is volgens Georgy Egorov van UBS alleen nog op wat meer stabiliteit op de aandelenmarkten in de opkomende markten. Tot nu toe is het dit jaar zeer wisselvallig. Eerst een koersval in januari, daarna een stevige rally met tussendoor enkele keren een terugval door de Brexit en onzekerheid over het rentebeleid van de Fed.

Te veel onrust

Egorov: “Om een beursgang voor te bereiden is vier tot vijf maanden nodig. Als gedurende die periode de koersen heftig schommelen, leidt dat vaak tot onzekerheid bij emittenten.”

Na 2010, toen er voor een record van bijna 240 mrd dollar aan aandelen werd uitgegeven, is de emissiemarkt volledig ingezakt. Dalende koersen in onder andere Latijns Amerika waren daarvan de belangrijke reden.  In 2015 werd er bijvoorbeeld voor slechts 100 miljard dollar aan nieuwe aandelen uitgegeven.

Hotels en infra

Een voorbeeld van een recente IPO in Latijns Amerika is het Mexicaanse Infrastructura Energetica Nova dat voor 1.45 miljard dollar ophaalde bij de grootste Latijns Amerikaanse emissie van 2016. In Brazilie haalde Alliar Medicos A Frente 242 miljoen dollar op met de eerste Braziliaanse IPO sinds 2015.

Verder heeft in Zuid-Korea de Lotte Group aangekondigd 4.5 miljard dollar te willen ophalen met de verkoop van zijn hoteldivisie. Samsung Biologics ten slotte verwacht 2 miljard dollar op te halen met een aanstaande beursgang.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus