Nieuws

Angst voor westerse obligatiecrash groeit

Beleggers hebben groeiende angst voor koersval Europese obligaties, blijkt uit onderzoek van NN Investment Partners.

Institutionele beleggers maken zich steeds meer zorgen over een stevige koerscorrectie op de westerse obligatiemarkten. Met name de situatie in Groot-Brittannië en de eurozone boezemt angst in.

Dat blijkt uit een enquête van NN Investment Partners onder 83 fondsbeheerders. De helft van hun zegt angst te hebben voor de gevolgen van Brexit; 40% heeft angst voor een uiteenvallen van de eurozone, terwijl slechts een kwart van hen zegt angst te hebben voor een onverwachte gebeurtenis (black swan) of politieke crises in de opkomende markten. Vorig jaar lagen die verhoudingen nog duidelijk anders.

De absolute cijfers uit de enquête zijn volgens Patrick Moonen van NN Investment Partners nog niet eens het ergst. “Waar het om gaat is de verandering van de risicoperceptie”. Die is in westerse economieën duidelijk negatiever.

Corruptie

Het is volgens hem niet zo dat beleggers hun ogen sluiten voor de spanningen die er ongetwijfeld zijn in emerging markets. Denk aan de corruptieaffaires in Brazilië, de lage olie-inkomsten van Opec of de Koude oorlog tussen Rusland en het westen.

Het verschil is echter dat beleggers voor het nemen van deze risico’s een hoge vergoeding krijgen, terwijl in Groot-Brittanië, de eurozone of de Verenigde Staten de rendementen extreem laag zijn.

Koersen dalen

De angst voor beleggers lijkt te worden weerspiegelt in de koersen van overheidsobligaties die de laatste maanden overal in het westen onder druk liggen. Zo is de rente op een Britse overheidsobligatie met een looptijd van 10 jaar sinds augustus gestegen van 0,5% tot 1,27%, terwijl de Duitse Buba in juli nog -0,2% rendement opleverde en nu bijna +0,2%.

In de Verenigde Staten is dat niet veel anders. Daar zijn beleggers vooral bang dat de centrale banken van deze wereld niet langer bereid zijn de markt vrijwel ongelimiteerd te steunen. Dat staat dat andere probleem - een langzaam maar zeker oplopende inflatie - niet toe.

In de VS ligt de rente op een tienjaars treasury inmiddels dichtbij 2%. Dat was voor het laatst het geval in 2014.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus