Nieuws

De Halloweenfactor

Help, het is Halloween. Zes professionele beleggers delen hun grootste beleggingsangsten. Trick-or-treat!

Vanavond vieren steeds meer Nederlanders Halloween. het Amerikaanse Sint-Maarten. Wat zijn de grootste gevaren die professionele beleggers volgens Citywire nu zien? 

Aandelen te duur

Jeremy Lang, oprichter van Ardevora Asset Management: "Aandelen zijn in prijs gestegen, omdat beleggers voorsorteren op overheden die op het punt staan de begrotingsteugels te laten vieren. Dat lijkt mij prematuur. De laatste keer dat extra overheidsbestedingen werden ingezet om de economie op gang te helpen was in de jaren zestig. Toen zag de economie er heel anders uit."

Harde Brexit is een ramp

Justin Onuekwusti, multi-assetbelegger bij Legal & General IM: "Niet de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen maar de verdere voortgang van het Brexitproces is bepalend voor de richting van de Britse financiële markten. Een harde Brexit is rampzalig voor werk en handel en dat zal zijn negatieve effect hebben op Britse aandelen."

Chinese groei en schulden zijn onhoudbaar

Gary Greenberg, hoofd opkomende martken van Hermes IM: "Ik deel de mening dat de Chinese groei nu wordt opgedreven door het aangaan van te veel schulden. Zonder alle extra kredieten zal de Chinese groei niet verder dan 5% komen. Dat is logisch, want China is niet immuun voor de stagnerende groei in de rest van de wereld."

"Wel maak ik onderscheid tussen het oude en nieuwe China. Het oude China bestaat uit non-rendabele staatsbedrijven, die met enorme kredieten overeind worden gehouden. Daarin zijn wij niet belegd. Liever steken wij het ons vertrouwde geld in groeibedrijven, die actief zijn in de gezondheidssector, e-commerce en hoogwaardige industrie, en die voor mij model staan voor het nieuwe China."

Europese zakenbanken verliezen nog meer handel

Mike Clements, portfoliomanager van het Oyster Continental European Selection Fund: "Het is duidelijk dat de Europese zakenbanken steeds minder business hebben. De afname van schuld en de afname van de geldsnelheid zijn twee oorzaken van de mindere gang van zaken. Tegelijkertijd veroveren de Amerikaanse zakenbanken de Europese markt. Door hun enorme thuismarkt hebben zij een groot voordeel. Hun veroveringstocht gaat dus nog verder."

Pas op voor Amerikaanse aandelen

Erik Knutzen, cio multi-assetbeleggingen van Neuberger Berman: "Amerikaanse aandelen lijken relatief voordelig geprijsd ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties, Maar onlangs hebben we ons advies voor Amerikaanse aandelen verlaagd van houden naar verkopen. Het is niet dat de huidige koerswinstverhouding van 17 te hoog is, maar dat deze waardering niet ondersteund wordt door de vereiste winstgroei."

Bedrijfsobligaties steeds enger

Arif Husain, hoofd obligaties van T. Rowe Price: "Het is nog altijd mogelijk om in de obligatiemarkt geld te verdienen, maar de stijgende correlatie tussen aandelen en obligaties maakt het er niet gemakkelijker op. Wie rendement in de obligatiemarkt wil boeken, zal risico moeten nemen. Iets anders zit er niet op. Wie in high yield, bedrijfsobligaties of EMD belegt, accepteert de positieve correlatie met de aandelenmarkt. Alleen staatsobligaties uit ontwikkelde markten bieden bescherming, maar daar staat wel een laag rendement tegenover."

Halloweeneffect

De optimistische belegger grijpt Halloween niet aan om bang te zijn, maar om juist vol in de financiële markten te stappen. Het Halloweeneffect zegt immers dat beleggers die in mei zijn uitgestapt met Halloween weer terugkomen om optimaal te profiteren van de stijgende koersen die juist in de laatste en eerste maanden van het jaar plaatsvinden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen