Nieuws

Druk Europese banksector even lager

De kwartaalresultaten van Deutsche Bank en Barclays vielen mee. Dit haalt de druk even van de ketel in de Europese bankensector.

De resultaten van Deutsche Bank en Barclays waren beter dan verwacht. Dat haalt de druk voorlopig van de ketel, aldus Bloomberg naar aanleiding van de kwartaalresultaten die de twee banken publiceerden.

In de afgelopen maand is de aandelenkoers van de twee banken al wat gestegen. Beleggers reageerden donderdag positief, maar er was geen sprake van euforie. Daar is volgens Bloomberg ook geen aanleiding voor.

De banken presteren beide aanzienlijk slechter dan de concurrentie. De resultaten verbeterden voor zowel Deutsche Bank en Barclays als gevolg van een succesvol kwartaal van de divisies die zich richten op zakenbankieren.

Nog niet uit gevarenzone

Bij beide banken stegen de inkomsten uit obligatiehandel. Uit gegevens van Bernstein blijkt echter dat de meeste andere zakenbanken een veel beter kwartaal achter de rug hadden. Het probleem voor beide banken is dat het rendement op het geïnvesteerde vermogen erg laag is.

JP Morgan is in staat om een rendement van 10% te behalen. In het geval van Deutsche Bank is dat 2%, voor Barclays geldt een rendement van 3,6%. Het betekent dat beide banken ervoor moeten zorgen dat de minder renderende onderdelen worden afgestoten.

In het geval van Barclays betekent het dat volgend jaar ongeveer de helft van de niet als kernactiviteit bestempelde tegoeden moet worden verkocht. Dat is lastig. Aan het begin van dit jaar was echter sprake van de mogelijkheid dat de zakenbank zou moeten worden verkocht.

Geen koper te vinden

Nu de betere resultaten vooral het gevolg zijn van die divisie, is daarvan niet langer sprake. De situatie bij Deutsche Bank is nog altijd penibel. De bank wil al enige tijd van de consumententak Postbank af. Er is echter geen koper te vinden.

Wellicht moet de bank serieus werk maken van de optie om de divisie vermogensbeheer te verkopen. De bank moet de balans immers versterken. De verkoop van het vermogensbeheer is onaantrekkelijk omdat dit het best presterende onderdeel van de bank is.

Met de resultaten over het afgelopen kwartaal zorgen de baken er in ieder geval voor dat ze meer tijd krijgen om hun zaken op orde te brengen. Dat er nog veel moet veranderen bij de banken, blijft echter evident.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

IEXFonds 40