Nieuws

MiFID II stapje dichterbij

Minister Dijsselbloem heeft het wetsvoorstel gepubliceerd om de Europese MiFID II-richtlijn op te nemen in Nederlandse wetgeving.

Minister Dijsselbloem heeft het wetsvoorstel gepubliceerd om de Europese MiFID II-richtlijn op te nemen in Nederlandse wetgeving. 

MiFID staat voor Markets in Financial Instruments Directive. De Europese richtlijn – de opvolger van de Europese richtlijn uit 2007 die beleggende consumenten beter wilde beschermen - omvat gedragsregels voor het verlenen van diensten door beleggingsondernemingen.

Het doel van MiFID II is het efficiënter en transparanter maken van Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. De richtlijn kent onder andere een provisieverbod voor vermogensbeheer en onafhankelijk advies, zoals Nederland al sinds 2014 kent.

Ook moeten banken kosten die samenhangen met beleggen voor de klant inzichtelijk maken. Daarnaast zijn er allerlei regels om geadviseerde producten echt bij beleggers te laten passen.

De nieuwe regels vergen veel investeringen voor banken, brokers en assetmanagers, die hun IT-systemen moeten aanpassen aan de regelgeving. MiFID II vereist namelijk veel meer rapportages aan de toezichthouders. Daarom werd de invoering van de richtlijn al een jaar uitgesteld tot 3 januari 2018.

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen