Nieuws

Metaal in de lift, koper blijft achter

Wereldwijd zitten de metaalprijzen weer in de lift, maar koper blijft opvallend achter, aldus Casper Burgering van ABN Amro

Wereldwijd zitten de metaalprijzen weer in de lift, aldus Casper Burgering, senior sector econoom industrie en industriële metalen bij ABN Amro. De koperprijs blijft echter achter en bevindt zich rond het niveau van begin dit jaar.

"De druk op de koperprijs blijft aanhouden. Dat komt onder meer doordat de beschikbaarheid van koper de laatste tijd relatief ruim is. Maar ook het sterk cyclische karakter speelt hier een rol. En juist vanwege dit cyclische karakter zijn de risico’s hier het grootst en dat houdt investeerders aan de zijlijn, " aldus Burgering. 

De prijs wordt volgens Burgering relatief sterk beïnvloed door macro-trends (vooral vanuit China), de olieprijs, de onzekerheid over een renteverhoging door de Fed en de dollar.

"Met name de Fed, de dollar en de aanhoudende zorgen over de Chinese economie hebben de koperprijs in hun greep en houden de prijs laag. Als de Fed de rente verhoogt in december – wat ons basisscenario is – dan stijgt de dollarkoers en zal de koperprijs dalen."

Toch blijven de fundamentele trends belangrijk voor de langetermijnrichting van de koperprijs. "Wij denken dat de vraag in 2017 goed blijft. Maar aangezien er geen sprake is van krapte op de markt in 2017, is de kans op een sterke doorbraak van de koperprijs komend jaar laag."

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?