Iedere belegger is er wel eens in gevallen, of staat op het punt in deze valkuil te kukelen. Vooral beleggers die een voorliefde hebben voor aandelen, die hard naar beneden zijn gekomen, moeten oppassen voor value traps. Want iets dat goedkoop oogt, hoeft dat niet te zijn. Of zoals waardebelegger Warren Buffet ooit opmerkte: “Price is what you pay, value is what you get.”
Maar hoe herken je een value trap? Vermogensbeheerder Perkins, een van de twee dochters van Janus, onderscheidt in het rapport Beware: value traps lurking vijf soorten van value traps. Portefeuillemanager Valerie Newman van het Perkins Global Value Fund, over uit Chicago, gaat het rijtje valkuilen af. De ene valkuil heeft nog een mooiere naam dan de andere.
1. The cigar butt: “De laatste puf van een sigaar. Misschien zit er nog iets van waarde in het bedrijf, maar de enorme concurrentie en de zwakke balans maken de kans klein dat het bedrijf overleeft.
2. Cheap on peak: “De waardering oogt laag, maar het onderliggende bedrijf zit op de piek van zijn winstgevendheid. Als de omzetten dalen, dan wordt het bedrijf hard getroffen, vooral omdat de kosten niet nog lager kunnen. Wij zien in de automobielsector veel aandelen van dit soort."
3. Competition is catching up: “Een mooi voorbeeld is het Britse Tesco dat ooit alleenheerser was maar de concurrentie van alle kanten op zich af ziet komen. De marges gaan omlaag om nooit meer terug te keren naar gouden tijden van weleer."
4. The melting ice cube: “Dit is het ergste wat een bedrijf kan overkomen. Nieuwe technologie verwijst het bestaande businessmodel naar de prullenbak. Het overkomt nu krantenbedrijven.”
5. Volatiliy trap: “Dit is misschien wel de meest voorkomende value trap. Een aandeel gaat hard omlaag en beleggers denken dat de koers wel weer terugkeert naar een langetermijngemiddelde. Het is de reden dat beleggers energiebedrijven hebben gekocht. Men gaat er vanuit dat de olieprijs wel weer zal stijgen en daarmee de koersen van de oliebedrijven ook. Maar wat als dat niet gebeurt?”
Checklist
De kunst van het beleggen is om bovenstaande value traps te vermijden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat? Volgens Newman werkt Perkins daarom met een checklist. Het is een heel logisch lijstje:
1. Wat is de marktpositie van een bedrijf? Wie zijn de concurrenten? Wie de klanten? De antwoorden op deze vragen vertellen een belegger veel over de toekomstkansen van een bedrijf.
2. Bedrijven met een zwakke balans maken minder kans een recessie te overleven, en zijn vaak ook niet bij machte om noodzakelijke investeringen te plegen. Afblijven dus.
3. De waardering van een aandeel is belangrijk, maar zegt niet alles. Op basis van scenarioanalyses kunnen de downside risks en de upside risks worden berekend. Als de upside risks de downside risks overstijgen, dan biedt dat instapkansen.
4. Bedrijven met een goed management presteren beter. Newman: "Probleem is dat managements getraind zijn om mooie verhaaltjes te vertellen. Wij onderzoeken daarom of beloftes in het verleden zijn nagekomen. Ook willen wij weten wat een bedrijf met zijn cash flow doet. Wij zijn geen fan van overnames, vooral als ze groot zijn.”
5. Diversificatie is de manier om de negatieve impact van het vallen in een value trap te minimaliseren.
Winnen door minder te verliezen
Valerie Newman: “De beste manier om vermogen te laten groeien is door minder te verliezen dan de markt. Het is de achterliggende filosofie van al onze strategieën.” Dat betekent dat de portfolio’s van Perkins worden gekenmerkt door een lage beta, een lage standaarddeviatie en een lage downside risico.
Dat doet sterk denken aan de populaire low vol-aanpak maar de vergelijking is volgens Newman niet terecht. “Wij werken niet kwantitatief, maar puur bottum up. Bovendien kijken wij ook naar waardering. Uiteindelijk is het resultaat van onze inspanningen wel een portefeuille die minder hard beweegt dan de markt. Ja, dat is een belangrijke overeenkomst.”
Psychologie werkt tegen
De beleggingsaanpak van Perkins beoogt een outperformance over de hele cyclus. Tijdens twee van de drie fases in de cyclus moet Perkins volgens Newman de markt verslaan. Er is minder verlies als de markt over een breed front daalt. Er is meer winst als de markt zijwaarts beweegt. Alleen als de koersborden knalgroen kleuren blijft Perkins achter.
Iets minder upside, veel minder downside

Klik op de afbeelding voor een grote versie
Helaas, ook als de aanpak werkt, is het lastig om beleggers ervan te overtuigen, vertelt Newman. Dat heeft met de menselijke psychologie van doen. “Beleggers beoordelen negatieve rendementen absoluut en positieve rendementen relatief. Wij kunnen het dus nooit goed doen, al doen we het op de lange termijn wel beter.”
Over de huidige marktsituatie is Newman niet bijzonder enthousiast. “Aandelen zijn in alle belangrijke markten duur. Reken dus op minder hoge rendementen dan normaal en hevige bewegingen omlaag bij slecht nieuws. Omdat de traditionele defensieve aandelen erg duur zijn geworden, proberen we nu vooral waarde te vinden in cyclische sectoren." Laten dat nu net de sectoren zijn waar de meeste value traps zich ophouden.
Portefeuille Perkins Global Value Fund

Klik op de afbeelding voor een grote versie