Nieuws

Noors staatsfonds extra in aandelen

Omdat obligaties weinig opleveren, moet het Noorse staatsfonds nog meer aandelen kopen.

Het Noorse (olie)staatsfonds moet meer in aandelen gaan beleggen. Dat heeft een officiële Noorse regeringscommissie aanbevolen. Volgens de commissie moet de maximumgrens om in aandelen te beleggen verder worden opgehoogd. Op dit moment ligt die grens bij 60%. Die moet naar 70%. Dat is fors meer dan wat Nederlandse pensioenfondsen gewend zijn. Vorig jaar bestond ca. 45% van de Nederlandse pensioenbelggingen uit aandelen. 

Als het beleggingsbeleid van het Noorse staatsfonds niet veranderd, zal het verwachte rendement voor de komende decennia niet meer dan ongeveer 2% zal bedragen. Vandaar de keuze voor extra aandelenbeleggingen. Niet dat het zeker is dat het advies van de  commissie ook in de praktijk wordt gebracht. De uiteindelijke beslissing over de beleggingsportefeuille van het staatsfonds ligt bij het Noorse Ministerie van Financiën. Het ministerie heeft in het verleden de adviezen van haar beleggingscomité lang niet altijd gevolgd.

Extra risico risico waard

Meer in aandelen beleggen brengt uiteraard risico’s met zich mee, stelt de commissie. Om daar aan toe te voegen dat dergelijke risico’s onder de huidige omstandigheden acceptabel lijken. Het verwachte rendement stijgt, maar de volatiliteit van het verwachte rendement stijgt ook.

Volgens de meerderheid van het comité is het extra risico acceptabel. Het staatsfonds van Noorwegen bevindt zich in een uitzonderlijke situatie. De regering van Noorwegen onttrekt dit jaar meer geld aan het fonds dan wat er aan beleggingsinkomsten en aan nieuwe olie-inkomsten binnenkomt. In goede jaren als 2011 en 2012 werd meer dan 250 miljard Noorse kronen bijgedragen aan het fonds.

4% onhaalbaar

Het fonds heeft gedurende de loop van haar geschiedenis steeds meer risico genomen. Vanaf 1998 werd er in aandelen belegd, vanaf 2000 ook in opkomende markten en vanaf 2011 in vastgoed. Op basis van het huidige beleggingsmodel zou het verwachte rendement voor de komende decennia slechts 2,3% bedragen. Dat is aanzienlijk minder dan de 4% waar de regering in haar uitgavenbeleid van uitgaat.

Het Noorse staatsfonds heeft thans een beheerd vermogen van 874 miljard dollar. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen