Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit
Nieuws

EMD is geen crowded trade

Slechts 40% van het uitgestroomde geld is weer terug in EMD. Het is dus nog niet te druk, aldus Steve Ellis van Fidelity.

In de search for yield staat schuld van overheden en bedrijven uit opkomende markten – emerging market debt – volop in de belangstelling van beleggers. En die massale belangstelling voor deze assetklasse zou er wel eens voor kunnen zorgen dat EMD een crowded trade wordt.

Of niet? Volgens Steve Ellis, portfoliomanager van Fidelity’s belangrijkste emerging market debt-fonds, valt dat gelukkig nog erg mee.

“De periode 2012-2014 was een lastige tijd voor EMD. Rendementen vielen tegen, beleggers trokken weg. Inmiddels is er sprake van een cyclische opleving en zorgde de Brexit voor een run in deze markten, maar toch is nog maar 40% van de uitstroom goed gemaakt. Het is dus zeker nog niet te druk op de EMD-markt.”

Ellis merkt op dat het meeste terugkerende geld in ETF’s op bedrijfsobligatie-indices wordt gestoken. Dat zorgt voor hogere prijzen van EMD-ETF’s.

Een kink in de kabel voor dit hernieuwde succes kan een renteverhoging in de VS zijn. Is dit een bedreiging voor EMD?

Ellis: “In het verleden was een renteverhoging niet altijd negatief voor de assetklasse. Het is wel zo dat toen de lange rente de vorige keer omhoog ging, er veel meer economische groei was. Opkomende markten stonden er toen beter voor dan nu. Het kan EMD raken als de dollar (te) sterk is, maar ik verwacht dat de Fed het heel kalm aan gaat doen met renteverhogingen, dus ik verwacht geen grote schokken op de EMD-markt.”

EMD is verkrijgbaar in dollars en in lokale valuta. Wat heeft uw voorkeur?

“Bedrijven geven vaker obligaties uit in lokale valuta. Dat is echt een groeimarkt, maar is eigenlijk alleen groot genoeg in India en China. Deze obligaties worden echter vooral gekocht door pensioenfondsen die ze lang in portefeuille houden. Er is dus weinig handel in deze obligaties. In China en India zijn bedrijfobligaties in dollars goed verkrijgbaar, maar zijn de spreads niet zo aantrekkelijk. Ik vind corporates uit Mexico en Brazilië nu aantrekkelijker. Die hebben meer risicopremie vanwege respectievelijk de Amerikaanse verkiezingen en de flinke economische terugval van Brazilië.”

Hoe is de portefeuille verdeeld tussen bedrijfsobligaties en overheidsobligaties?

“Het beleggingsbeleid schrijft voor dat we maximal 25% belegd mogen zijn in bedrijfsobligaties. We zitten nu bijna aan dat maximum, vooral omdat ze een relatief hoog rendement geven nu. ”

Welke criteria hanteren jullie bij de selectie van EMD?

“We beleggen bottom-up. Onze analisten bekijken schuldratio’s van landen en ondernemingen, balansen en spreads van EMD wereldwijd. Daarover leggen we een kwantitatief framework. Dat rankt landen bijvoorbeeld op hun financiële gezondheid. Tot slot kijken onze handelaren naar de liquiditeit van obligaties. Voordat we een obligatie in portefeuille nemen zijn er dus drie selectieronden overheen gegaan. Een goed voorbeeld van een recent selectieproces zijn bedrijfsobligaties Turkije. We hadden daar een onderweging, maar ons selectiemodel gaf aan dat bijkopen aantrekkelijk zou kunnen zijn. Toen hebben onze handelaren ons geholpen met het selecteren van de juiste Turkse dollarobligaties.”

Hoe monitoren jullie het risico van het fonds?

“We monitoren elke obligatie; wat is de bèta, hoe lang loopt deze obligatie nog, wat is de spread, wat is het neerwaarts risico? We kijken dagelijks naar het fonds; is er voldoende diversificatie, wat is onze tracking error?”

Welke obligaties zijn nu interessant?

“Bedrijfsobligaties in Mexico en Brazilië, in Peru en masala-obligaties. Dit zijn obligaties uitgegeven buiten India, maar in rupees. Dit is echt de next frontier voor EMD-beleggers. Helaas is daarin nog onvoldoende liquiditeit. Er zijn ook nog geen indices op deze producten. Dus het is nog even afwachten voordat wij hierin kunnen stappen.”

Wat zou u beleggers afraden om te kopen?

“Staatsobligaties uit Zuid-Afrika. Daar zijn politieke problemen, hoge werkloosheid, lagere bevolkingsgroei. Ik verwacht op korte termijn een verlaging van de kredietwaarde van Zuid-Afrika, het risico om daar te investeren is nu te groot.”

Wat is de grootste bedreiging voor EMD op korte termijn?

“Een eind aan de search for yield en daardoor minder vraag van beleggers naar EMD. Maar door de verwachte laagblijvende rentes, zal dit niet zo’n vaart lopen.”

Fondsfeiten Fidelity Emerging Markets Debt Fund

  • Structuur: SICAV, UCITS
  • ISIN: LU0238206337
  • Startdatum fonds: 23 januari 2006 
  • Fondsmanager: Steve Ellis (sinds November 2012)
  • Fondsomvang: 1,75 miljard dollar
  • Lopende kosten: 1,12%
  • Benchmark: JPM EMBI Global Diversified TR USD
  • Duration: 6,60
  • Rendement ytd: 11,50%
  • Rendement 3 jaar: 14,51%

Bron Morningstar, data per 18 oktober 2016


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus