Nieuws

AFM richt zich op onderbewustzijn

Mensen maken niet alleen rationele keuzes. Daarom gebruikt toezichthouder AFM steeds meer psychologische inzichten.

Mensen maken niet alleen rationele keuzes. Daarom gebruikt toezichthouder AFM steeds meer psychologische inzichten. Dat blijkt uit een persbericht dat de Autoriteit Financiële Markten publiceerde.

De toezichthouder zegt samen te gaan werken met gedragswetenschappers. Op die manier wordt gekeken naar de manier waarop keuzes over financiële beslissingen worden aangeboden. Het doel is om mensen beslissingen te laten nemen die in hun belang zijn.

De AFM heeft de afgelopen jaren vooral aandacht besteed aan transparantie en aan goede informatieverstrekking. Dat blijft noodzakelijk, maar de toezichthouder wil nu ook een stap verder gaan.

Beperkte rationaliteit

De AFM realiseert zich dat klanten hun beslissingen niet alleen op basis van rationele argumenten baseren. Mensen worden ook beïnvloed door de manier waarop een keuze wordt gepresenteerd. Dit wordt belangrijker nu steeds meer beslissingen online worden genomen.

Volgens de AFM is het belangrijk om uit te gaan van wat het de beperkte rationaliteit van de consument noemt. De toezichthouder geeft als voorbeeld dat sommige keuzes al tevoren worden aangekruist op het internet.

Dat beïnvloed de uiteindelijke keuze. De bedoeling is om financiële ondernemingen te stimuleren de inzichten van de wetenschappers op een positieve manier voor hun klanten te gebruiken.. Het AFM heeft daartoe begin dit jaar een Expertisecentrum opgericht.

Daarin wordt samengewerkt met gedragswetenschappers en brancheorganisaties als Nibud en VFN (Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland).

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Alternatieve beleggingen