Nieuws

Hogere olieprijs goed voor EM

Beleggingshuizen buigen zich over de richting van de grondstoffenmarkt en daarmee ook over de kansen van EM-beleggingen.

Het vierder kwartaal is begonnen en dat betekent dat de beleggingshuizen een update van hun asset allocatieposities publiceren. Vooral de grondstoffenmarkt heeft hun aandacht. Gaat de olieprijs verder omhoog? Zo ja, wat betekent dit dan voor andere beleggingssectoren?

1. Commodity prices – is the bear market over? Deze vraag stelt Allianz zich. Het antwoord is (uiteraard) geen eenduidig ja of nee. Het hangt af van de individuele markt. Maar gemiddeld gesproken hebben we volgens Allianz het ergste wel gehad. 

2. Nog een grondstoffenrapport: What firmer oil prices mean for markets. Volgens Blackrock zullen die een verschuiving teweegbrengen van (veronderstelde) veilige assets naar het meer risicovollere soort zoals aandelen opkomende markten.
 
3. In z'n Multi-Asset Solutions Weekly Strategy Report trekt JP Morgan dezelfde conclusie als Blackrock. Een olieprijs boven 50 dollar per vat zal gunstig uitwerken voor EM-aandelen.

4. Maar niet alle partijen zien olie structureel boven 50 dollar per vat. Mirabaud rekent op een prijsrange van 45-50 dollar voor de komende maanden. Het is de reden dat het advies voor EM neutraal blijft. 

5. HSBC is deze week de laatste in de rij m.b.t. asset allocatie. In de publicatie IM Investment Monthly publicatie houdt HSBC een voorkeur  voor risicovollere asset classes zoals EM equities en High Yield debt.

6. Iets heel anders. Novus ziet een verband tussen het populaire The Seven Habits of Highly Effective People van Stephen Covey en active management. De boodschap aan fondsmanagers is om vooral te focussen op zaken die beïnvloedbaar zijn (circle of influence) en niet op zaken die niet beïnvloedbaar zijn (circle of concern) maar die wel hun neerslag (meestal negatief) hebben op de gegenereerde alpha.

7. En we sluiten af met wederom een rapport over grondstoffen. ABN Amro heeft de prijsvooruitzichten voor goud verlaagd. Een lagere goudprijs heeft volgens ABN Amro ook gevolgen voor de overige precious metals.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus