Nieuws

Tweedeling in de techsector

Beleggers in tech moeten volgens Janus niet vasthouden aan dure dividendaandelen. Let op early adoptors en cloudgebruikers.

De technologiesector heeft te maken met fundamentele veranderingen. Beleggers moeten daar rekening mee houden. Dat schrijft vermogensbeheerder Janus in zijn blik op de belangrijkste sectortrends. Volgens Janus versnelt het proces waarbij bedrijven de overgang maken naar het gebruik van het cloudnetwerk.

Dit heeft zowel betrekking op Software as a Service (SaaS) als Infrastructure as a Service (IaaS). In de afgelopen tijd heeft dat voor een sterke groei gezorgd voor bedrijven als Salesforce.com en Amazon Web Services. Traditionele softwareleveranciers en fabrikanten van machines komen echter onder druk te staan.

Tegelijkertijd vindt een consolidatie plaats in de chipindustrie. Dat heeft te maken met lagere groeimogelijkheden. Het leidt tot een stijging van het aantal fusies en overnames. Deze worden mede geholpen door lage waarderingen en eenvoudig beschikbaar geld.

De meeste aandacht gaat uit naar mobiele telefoons. Janus ziet echter mogelijkheden voor groei in de auto-industrie en in de gezondheidszorg. Een derde trend is volgens Janus dat steeds meer machines zodanig geprogrammeerd worden dat ze zelf beslissingen kunnen nemen om efficiënter te opereren.

Overgewaardeerd

Steeds meer sectoren zullen volgens Janus overgaan tot de Internet of Things. Google gebruikt al zelfdenkende machines om de energieconsumptie te verminderen. Janus denkt dat de veranderingen grote gevolgen kunnen hebben voor bedrijven die niet snel genoeg veranderen.

Sommige grote bedrijven zijn volgens Janus overgewaardeerd. Beleggers houden de aandelen nog vast vanwege een aantrekkelijk dividend. Waakzaamheid is geboden. De ontwikkelingen in de technologiesector zijn sneller gegaan dan de regelgeving die excessen moet zien te voorkomen.

Daar zal verandering in komen. De privacy van gebruikers zal belangrijker worden. De tegenvallende economische groei betekent dat bedrijven gedwongen worden om de productiviteit op te krikken door middel van innovatie. Het is goed om juist aandacht te besteden aan de investeringen van bedrijven.

Janus kiest ervoor om de portefeuille over een groter aantal bedrijven te verspreiden. Op die manier wordt rekening gehouden met verwachte volatiliteit in de sector.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

China; opnieuw lieveling van beleggers?