Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Een nieuwe politieke wereldorde

We staan volgens Deutsche Bank aan de vooravond van politieke verschuivingen. Ook voor beleggers zal het anders worden.

We staan volgens Deutsche Bank aan de vooravond van een invloedrijke politieke verschuiving. De bank schrijft dit in Long-Term Asset Return Study, an ever changing world, een 91 pagina’s tellende assetallocatierapport. 

Wat zijn de consequenties van zo'n verschuiving van macht? Aangezien de vorige wereldpolitieke cyclus zo’n 35 jaar heeft geduurd, mag volgens Deutsche verwacht worden dat de aankomende veranderingen ook nog decennia merkbaar zullen zijn.

Economische cycli duren een paar jaar, maar dit soort supercycli hebben invloed op generaties. Een extrapolatie van de afgelopen 35 jaar is een gevaarlijke fout die gemaakt kan worden door beleggers, politici en centrale banken.

Overvloed goedkope arbeid

De huidige economische verhoudingen zijn ontstaan in de jaren '70 met het herintreden van China in de wereldeconomie, de val van het ijzeren gordijn in de jaren '80 en de economische liberalisatie van India. De combinatie van deze gebeurtenissen heeft meer dan een miljard goedkope arbeid aan de wereldeconomie toegevoegd.

Er ontstond een overvloed aan goedkope arbeidskracht. De buitengewone maatregelen van centrale banken na de crisis komen volgens DEutsche Bank ook voort uit deze ontwikkelingen in de jaren '80. Globalisatie is de afgelopen 35 jaar ook een groot thema geweest in de wereldeconomie.

Door een vermindering van handelsregulering is de wereldeconomie steeds meer met elkaar verweven geraakt. Globalisatie heeft ook grote inkomensongelijkheid op nationaal niveau veroorzaakt. De lagere inkomensgroepen in ontwikkelingslanden zijn hiervan vooral de dupe geweest.

Alleen welvaart groeide

Demografische verandering zou een natuurlijke verandering van de trend in de economie tot gevolg moeten hebben. Volgens Deutsche zijn we nu op het keerpunt beland. Renteverlagingen en deregulering van financiële markten hebben gezorgd voor een enorme schuldentoename.

Dit resulteerde in een geldillusie: welvaart groeide terwijl reële inkomens dat niet deden. Vertaald naar het eurogebied: zonder structurele economische verandering in zwakkere economieën binnen de euro blijft de druk opbouwen.

Origineel zijn de geografische kaarten in het rapport, die vanaf het jaar 1000 in 26 pagina’s grafisch materiaal laten zien hoe 1000 jaar geschiedenis zich ontwikkelt. Hierna gaat het rapport in op toekomstige rendementen die we mogen verwachten.

Te laat voor verandering

Dat rentebetalingen op obligaties sinds 1958 altijd boven het dividendrendement lagen, is sinds 2008 verleden tijd. Met de huidige ontwikkeling is het onwaarschijnlijk, zo stelt Deutsche, dat reële groei terugkeert naar de vroegere trendniveaus.

Natuurlijk kan een duurzame, exogene ontwikkeling wel een optimistischer scenario creëren. Op het moment is het alleen lastig te voorspellen waar zo’n boost vandaan zou moeten komen. Mocht deze toch komen, is het, gezien de druk die er nu is, misschien te laat om de negatieve gevolgen van de economische en politieke veranderingen te voorkomen.

Concreet worden op twee verschillende wijzen toekomstige rendementen berekend. Deutsche Bank komt tot de conclusie dat de prachtige rendementen van de afgelopen jaren, niet realistisch zijn voor de komende drie, vijf en tien jaar.

Klik op de afbeelding voor de grote versie

De verwachtingen van Deutsche voor high yield zijn het hoogst, waarbij er een voorkeur blijkt voor Amerika boven Europa. Goud biedt volgens de bank geen bescherming de komende jaren en ook voor aandelen zijn de rendementen de komende drie tot vijf jaar negatief.

Maar, pas op: “The results generally look pretty bleak and investors may not necessarily agree with them,” waarschuwt de bank. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

De impact van het coronavirus