Nieuws

Mifid: Elk financieel advies op band

Vanaf 2017 moet elk financieel advies verplicht worden opgenomen onder Mifid. Dat zorgt voor extra kosten.

Veel banken en verzekeraars doen het al. Als ze over de telefoon financieel advies geven dan vragen ze van tevoren of ze dat mogen opnemen. Neil McCarthy, directeur van het bedrijf Lifequote, denkt dat dit vanaf 2017 plicht wordt bij elk adviesgesprek.

Hij zegt dit tegenover de Britse Financial Times. Het heeft te maken met de aanscherping van de Europese regels voor financiële markten, vastgelegd in Mifid. Dat staat voor Markets in Financial Instruments Directive.

Deze Europese richtlijn werd in 2007 van kracht en wordt in 2017 verder aangescherpt. Zeker was tot nu toe al dat beleggingsadviezen over de telefoon allemaal moeten worden opgenomen. Maar wat tot nog niet bekend was dat het ook gaat om allerlei andere financieel adviezen zoals een hypotheek.

FCA

Volgens David Heffron van advocatenkantoor Pinsent Masons ligt dit inderdaad in de lijn der verwachting. Voor grote partijen zal het weinig uitmaken. Anders zal dat zijn voor kleinere adviesbureaus en tussenpersonen. Voor hen zal de verplichting om alle gesprekken op te nemen voor vijf jaar veel extra kosten met zich meebrengen.

Precies om deze reden had de Britse financieel toezichthouder FCA er bij de Europese Unie op aangedrongen uitzonderingen te maken. De FCA lijkt het pleit echter te hebben verloren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus