Nieuws

Grondstoffen bieden vooral spreiding

In grondstoffen kan de komende jaren worden belegd voor diversificatie, maar niet voor mooie rendementen.

In grondstoffen kan de komende jaren worden belegd voor diversificatie, maar niet voor mooie rendementen.

John Bilton, hoofd van het global strategy team voor multi-asset solutions bij JP Morgan Asset Management, ziet een supercyclus voor grondstoffen niet snel terugkeren. Die werd na de eeuwwisseling gedreven door de honger van China naar grondstoffen, bedoeld voor het bouwen van infrastructuur.

Tussen 1999 en medio 2008 verviervoudigde de Thomson Reuters/Core Commodity CRB Index, een mandje met 19 grondstoffen. Dat zorgde ervoor dat veel beleggers grondstoffen in de portefeuille opnamen voor rendement.

Transformatie China 

China ondergaat echter de transformatie naar een consumptiegedreven maatschappij, terwijl andere landen met teveel schuld zijn overladen om groei aan te jagen of serieuze bedragen uit te geven aan infrastructuur, stelt Bilton.

“Ook als onder een nieuwe Amerikaanse president infrastructuurinvesteringen worden opgevoerd, zoals beide kandidaten willen, zal dat grondstoffenprijzen niet zo’n impuls kunnen geven als China destijds. Voor rekening nam Ik verwacht de komende jaren geen superrendementen.”

Uit oogpunt van diversificatie kunnen grondstoffen een plekje krijgen in de portefeuille, stel hij maar na de financiële crisis is de correlatie tussen de beleggingscategorie en asset classes als aandelen en obligaties vaak hoog geweest. Die samenhangt neemt af, stelt Bilton. “Uit oogpunt van spreiding kunnen grondstoffen interessant zijn in een beleggingsportefeuille.”

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie