Nieuws

RIP traditionele banken

Columnist Money Week: Het traditionele bankmodel heeft zijn beste tijd gehad. Het toverwoord voor de toekomst is Fintech.

Beleggers die in de toekomst geld willen verdienen aan banken doen er goed aan zich meer te verdiepen in de wereld van de schaduwbanken. Met de traditionele banken valt dankzij de lage rente in de toekomst nauwelijks nog wat te verdienen. Hun bedrijfsmodel heeft uitgediend, zegt David C. Stevenson, colomnist van Money Week.

Volgens Stevenson hebben de centrale banken van Europa, Japan en de Verenigde Staten de traditionele commerciële aanvankelijk na het uitbreken van de kredietcrisis een dienst bewezen door de rente te verlagen en op grote schaal obligaties te kopen. Het stelde de commerciële banken in staat hun huis op orde te krijgen.

Maar wat aanvankelijk positief was voor de commerciële banken is inmiddels omgeslagen in een risico. Zeker de ouderwetse banken - zoals je die nog veel hebt in Duitsland en Italië - kunnen door de lage rente nauwelijks nog wat verdienen. Daarvoor is het verschil tussen spaarrente en vergoeding op leningen te klein. 

Elk voordeel…

Stevenson ziet dat probleem ook niet een-twee-drie opgelost. Sterker, hij gaat er vanuit dat de problemen alleen maar groter worden.

Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal niks te verdienen valt voor beleggers in de financiële sector. Stevenson heeft hoge verwachtingen van zogenoemde fintech-bedrijven, en dan vooral van bedrijven die als makelaar fungeren tussen rijke particulieren en kleine en middelgrote bedrijven of infrastructuurprojecten die geld nodig hebben. 

Een groot voordeel van de fintechs tegenover klassieke banken is dat ze minder last hebben van strikte en kostbare regels. Voor beleggers is dat gelijk ook het nadeel. Zij zullen namelijk meer werk hebben aan het uitzoeken van de schaduwbanken met de juiste verhouding tussen rendement en risico.

Stevenson denkt dat rendementen van gemiddeld tussen de 4% en 6% goed mogelijk zijn. Meer kan ook, maar dan nemen de risico’s onevenredig toe.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie