Nieuws

Extra daling fondsfees verwacht

Actieve beleggingshuizen zullen om te overleven hun fondsvergoedingen nog veel meer moeten verlagen.

Actief beheerde fondsen zien beleggers bij bosjes weglopen. Dat kan niet zonder gevolgen blijven. Om te overleven zullen de beheerskosten sterk moeten worden verlaagd, zo zeggen de fondsmanagers zelf.

Onderzoeksbureau First vroeg 52 Britse fondsmanagers naar hun mening over toekomstige trends in de fondsindustrie/ 75 procent zei te denken dat de managementfees de komende vijf jaar verder zullen dalen. Binnen die groep zegt bovendien 14 procent dat het zal gaan om een drastische verlaging.

De daling zal vermoedelijk de komende twaalf maanden al beginnen, zegt 64 procent. Slechts 4 procent denkt dat er het komende jaar nog een lichte stijging mogelijk is.

Hedgefondsen

Over genoeg belangstelling van particuliere beleggers hoeven de fondsen zich overigens geen zorgen te maken. De meeste managers geloven dat de netto instroom van geld gewoon door zal gaan. Vooral opkomende marktenfondsen zullen daarvan profiteren.

Het vervelende is alleen dat het meeste geld naar passieve of semi-passieve fondsen gaat. In ieder geval fondsen waar beleggers hoogstens een paar tiende van een procent kwijt zijn, in plaats van de 1 tot 2% die (vroeger) gebruikelijk waren bij actieve fondsen.

Het zwaarst voor de kiezen krijgen de hedgefondsen. 60 procent van de ondervraagde fondsmanagers zei te geloven dat deze industrie te maken krijgt met een verdere uitstroom van geld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie