Nieuws

Nee, niet Trump!

Hoe te beleggen als Trump alsnog president wordt? Drie beleggingshuizen hebben zo hun ideeën.

Met het eerste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump achter de rug gaat de Amerikaanse presidentsverkiezing een nieuwe en laatste fase in. Voor aandelenstrategen is het alle reden om de pro’s en con’s van de kandidaten nog een keer op een rijtje te zetten en hun klanten voor te bereiden op wat komen gaat.

Goldman Sachs adviseert zijn klanten vooral voorzichtig te opereren, dus grote risico's te schuwen. Concreet betekent dit volgens analist David Kostin dat beleggers beter nog even kunnen wachten om aandelen bij te kopen. "En wie toch aandelen wilt kopen, raad ik aan voor defensieve en bouwbedrijvente gaan."

Bouwsector altijd goed

Voor de bouwsector is volgens Goldman veel te zeggen omdat zowel Clinton als Trump hebben aangekondigd meer geld te willen uittrekken voor infrastructuur. "Het is min of meer een sure bet."  Defensieve aandelen uit bijvoorbeeld de retai-l of voedingsmiddelensector zijn na hun terugval de laatste weken aantrekkelijk vanwege het (in vergelijking met obligaties) vrij zekere dividendrendement.

Maar pas op voor bedrijven uit de farmasector. Volgens Goldman is dat risky business omdat zowel Clinton als Trump hebben aangekondigd maatregelen te willen treffen die de winstgevendheid van deze sector onder druk kunnen zetten. 

Uit de Amerikaanse aandelen

Erik Nielsen, chef-econoom van de Italiaanse bank Unicredit, is nog een stuk angstiger dan Kostin. Hij denkt dat beleggers de kans van een Trumpoverwinning onderschatten. En als die overwinning bewaarheid wordt, dan kan het echt bloederig worden op de beurs. Uit gesprekken met zijn klanten in Europa komen volgens hem drie gemoedstoestanden naar voren.

Groep een denkt: "Oh mijn god, dat wordt erg."  Groep twee gelooft weliswaar dat een overwinning van Trump slecht nieuws is, maar dat de schade mee zal vallen dankzij de checks and balances in de Amerikaanse democratie die verhinderen dat Trump echt gekke dingen kan doen. Groep drie hoopt dat Trump op Reagan zal lijken en er dus ook iets goeds voor de economie uit kan komen.

Nielsen houdt zich op in de eerste groep. Voor hem is Trump een loose cannon, een volledig onvoorspelbare en oncontroleerbare persoon die grote schade kan aanrichten. Zijn advies aan beleggers is dan ook in geval van een overwinning van Trump om Amerikaanse aandelen en de dollar te verkopen en rekening te houden met een wijziging van het rentebeleid van de Federal Reserve.

Goud

De Amerikaanse bank Citigroup tenslotte beveelt zijn klanten aan als veiligheidsmaatregel goud te kopen. Want als Trump wint dan is de kans groot dat de goudprijs uit zijn bandbreedte tussen 1300 en 1350 dollar breekt. Verder voorspelt Citi veel turbulentie op de valutamarkt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus