Nieuws

DNB: banken minder rendabel

De winstgevendheid van banken is structureel lager dan voor de crisis. Dat minimaliseert de kans op dubbelcijferige rendementen.

De winstgevendheid van banken is structureel lager dan voor de crisis. Dat minimaliseert de kans op dubbelcijferige rendementen. Nederlandse banken moeten hun beleggers daarom niet langer een rendement op het eigen vermogen voorspiegelen van 10% of hoger, zoals ze voor de crisis realiseerden. Een rendement op het eigen vermogen (Return on Equity of RoE) van circa 7% is realistischer, schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in een onderzoek.

Banken moeten dan wel in staat zijn om kostenbesparingen grotendeels te realiseren, en een deel van de lasten door te berekenen aan klanten. “Zelfs als het economische tij meezit, moeten banken een forse inspanning leveren om hun winstgevendheid op peil te houden,” aldus DNB.

Bankwinsten zijn structureel lager doordat banken minder risico mogen nemen van de toezichthouder. Bij een lager risico past een lager rendement. De RoE van de grote Nederlandse banken bedraagt medio 2016 gemiddeld 7,3%.

Banken zijn daarmee geen onaantrekkelijke beleggingen geworden, stelt DNB. Door strengere regelgeving en veranderde bedrijfsmodellen zijn de risico’s gedaald. De risicopremie die aandeelhouders verlangen kan daardoor lager uitvallen dan voor de crisis. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Amerikaanse verkiezingen 2020