Nieuws

Biotech (onterecht) in uitverkoop

Na de recente afwaardering van biotech biedt deze snel groeiende sector volgens UBS AM nog mooiere instapkansen.

Is het biotechsprookje voorbij? Na jaren van fantastische rendementen hebben beleggers de sector de rug toegekeerd. Tien jaar lang steeg de MSCI World Biotech met gemiddeld ruim 16% per jaar. Sinds begin dit jaar verloor de wereldwijde biotechindex ruim 10% van zijn waarde.

Wat is hier aan de hand? Christian Suter (zie foto), teamlid van het het hoog gewaardeerde  UBS Equity Fund- Biotech, verwijst naar de discussie die vorig jaar in de VS op gang kwam over de prijsstelling van medicijnen. Sindsdien staat de sector farma, dus ook biotech, onder druk.

Suter relativeert de hoge kosten van medicijnen. "Voorgescheven medicijnen maken 10% van de totale zorgkosten van de VS uit. Daarbij kunnen goed werkende pillen, ook al zijn ze aan de prijs, de zorgkosten omlaag brengen, omdat mensen minder vaak of helemaal niet meer naar het ziekenhuis hoeven."

Biotech ondergewaardeerd

Biotechsector laag gewaardeerd
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Meer innovatie

Inmiddels zijn grote biotechbedrijven, zoals Gilead, Amgen, Celgene en Biogen, met een gemiddelde koerswinstverhouding van 14,7 voor 2017 lager gewaardeerd dan het gros van Amerikaanse bedrijven en zijn ze zelfs goedkoper dan traditionele farmabedrijven, zoals Pfizer, Merck en Novartis, die veel minder hard groeien.

Suter schudt zijn hoofd. "Binnen de sector farma is de potentie van biotech het grootste. Bioechbedrijven hebben meer innovatie, groeien harder, waardoor een hogere waardering is gerechtvaardigd."  Inmiddels is bijna 40% van alle medicijnen gebaseerd op biotechnologie. Dat was in 2010 nog minder dan 25%. Het gaat hard.

Biotech neemt farmastokje over

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Hoge kosten

Het vinden van een effectief medicijn is alleen niet gemakkelijk. Daar zijn enorme kosten mee gemoeid, waarbij het nooit zeker is of de eindsttreep wel wordt gehaald. Volgens Suter liggen de gemiddelde kosten voor het ontwikkelen van een blockbuster rond de anderhalf miljard dollar. "Dat was vroeger wel meer."

Tegenover de kosten staan enorme winstkansen. Neem de winstpotentie van een effectieve remedie tegen een nare ziekte als Alzheimer. De zorgkosten van een Amerikaanse patiënt met Alzheimer bedragen thans 43 duizend dollar per jaar. In 2012 bedroegen de totale Alzheimerkosten in de VS alleen al volgens UBS AM 200 miljard dollar. Logisch dat biotechbedrijven kosten noch moeite sparen om de oorzaak van deze aandoening te tackelen.

Groei verzekerd

Zo zijn er nog meer ziekten die vragen om een oplossing. Ofwel, voor biotechbedrijven  zijn er voldoende kansen om blockbusters - medicijnen die meer dan 1 miljard dollar winst per jaar genereren -  op de markt te brengen.

Daarnaast profiteert de sector volgens Suter van drie langetermijntrends: vergrijzing, stijgende welvaart in de opkomende markten en bevolkingsgroei. De vergrijzing jaagt de vraag naar adequate zorg verder omhoog, zo is zeker. Oude mensen hebben meer medische zorg nodig. De toenemende welvaart in de opkomende markten maakt het voor de mensen daar ook mogelijk om beter toegang te krijgen tot westerse medicijnen. Bevolkingsgroei levert meer klanten, dus meer vraag op.

Dan is er nog een andere trend die de biotechsector voor beleggers aantrekkelijk maakt. Biotechbedrijven zijn geliefde overnamekandidaten. Zeker de traditionele farmabedrijven proberen hun toekomst veilig te stellen middels het overnemen van snel groeiende biotechbedrijven. Vorig jaar werd voor meer dan 100 miljard dollar aan deals gesloten. Dit jaar staat de teller na acht maanden op bijna 80 miljard.

Rollercoaster

Beleggers in biotech moeten wel over een sterke maag beschikken om tijdens de weg omhoog niet misselijk te worden. Voor de grote biotechbedrijven vallen de koesrschommelingen nog wel mee, maar voor de kleinere bedrijven, die het moeten hebben van een of twee mogelijk effectieve medicijnen, is het alles of niets. Werkt een medicijn niet, dan is het einde oefening. Komt de potentie er wel uit, dan stromen de miljarden binnen. De koersen vertellen het verhaal.

Het beleggingsteam van het biotechfonds van UBS heeft ervoor gekozen om vooral niet naar de korte termijn te kijken. Posities worden ingenomen voor gemiddeld twee jaar. Een belangrijk deel van de portefeuille, die uit 44 aandelen bestaat, wordt ingenomen door de grote jongens. De posities van de kleine biotechbedrijven mogen niet meer dan 1% per bedrijf uitmaken. Het is aan Dr Nathalie Lötscher en haar team om de juiste picks te kiezen. Dat ze zelf een medische achtergrond heeft, komt daarbij van pas.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen