Nieuws

Noors staatsfonds onder de loep

Het Noors staatsfonds is groot en belegt zeer succesvol, maar er komen steeds meer kritische geluiden over het conservatieve beleid.

Het Noorse staatsfonds is ongekend succesvol. Kan dat doorgaan? Dat vraagt het weekblad The Economist zich af in een artikel waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij de dilemma’s waar het fonds mee te maken heeft.

Met een belegd vermogen van 882 miljoen dollar is het fonds het grootste staatsfonds ter wereld. Het fonds is bovendien twee keer zo groot als het nationale inkomen van Noorwegen zelf. Maar er zijn spanningen.

In de afgelopen decennia heeft Noorwegen de helft van haar energievoorraad opgesoupeerd. Met de lage prijzen voor olie en gas waren de inkomsten het afgelopen jaar voor het eerst lager dan het dividend dat werd uitgekeerd aan de Noorse staat.

Te weinig opkomende markten

Deze zijn gemaximeerd tot 4% van het vermogen. Als gevolg van het lage rendement in het afgelopen jaar betekent dit dat het fonds voor het eerst in zijn geschiedenis in omvang is afgenomen. Het fonds is volgens The Economist een toonbeeld van transparantie.

Alle belangrijke investeringsbeslissingen worden uitgebreid toegelicht op de website. Maar toch is niet iedereen tevreden. Noren zijn rijk, maar de inkomensgroei is vertraagd. Daar komt nog bij dat er sprake is van hoge immigratie, onder andere van Syrische vluchtelingen.

Sommige politici denken dat er meer geld zou moeten worden uitgekeerd. Volgens andere critici is het management te conservatief in haar beleggingen. Als er meer zou zijn belegd in opkomende markten en infrastructuur zou het fonds op dit moment tussen 100 miljard dollar en 150 miljard dollar meer waard zijn.

Kritische geluiden

Weer anderen kijken meer naar het soort beleggingen. Hoewel het Noorse staatfonds niet in tabaksbedrijven en de meeste wapenproducenten belegt, plaatsen critici vraagtekens bij de beleggingen in oliebedrijven of denken dat er in ieder geval een actiever aandeelhoudersbeleid moet worden gevoerd.

Dat belooft nog wat voor een fonds dat 2% van alle Europese aandelen bezit en 1% van alle aandelen wereldwijd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen