Nieuws

Londen verliest clearingactiviteiten

De Brexit zal er zeker toe leiden dat Londen de lucratieve clearing van euroderivaten verliest.

De grote zakenbanken in Londen zijn er vast van overtuigd dat het afhandelen van eurocontracten uit Londen zal verdwijnen. Het kan nog een paar jaar duren en het zal heel veel kosten opleveren, maar het is onomkeerbaar, zo schrijft persbureau Bloomberg donderdag op zijn website. 

Aanleiding is natuurlijk de Brexit. “Duitsland en Frankrijk zouden gek zijn als ze de clearing van euroderivaten – die zo belangrijk is voor de financiële stabiliteit in de eurozone - niet terughaalt naar het continent”, zo citeert Bloomberg een leidinggevende bij een van de grote investeringsbanken in Londen.

Alle door Bloomberg geinterviewde banken zijn ervan overtuigd dat dit lucratieve deel van de markt – jaarlijks 570 miljard dollar – verloren zal gaan in Londen. Met alle gevolgen van dien.

hoge kosten

Allereerst zullen de clearing-activiteiten fysiek moeten worden verplaatst. Waarheen is nog onduidelijk, omdat Duitsland en Frankrijk nog strijden over wie deze handel in de toekomst krijgt.

Dat zal volgens de bankiers jaren in beslag nemen en hoge kosten met zich meebrengen. Verder is ook nog onduidelijk hoe de ECB het toezicht en de regels voor clearing gaat organiseren. Ook dit kan onzekerheid met zich meebrengen.

Een van de bedrijven die het zwaarst getroffen zal worden is clearinghuis LCH, een dochter van de London Stock Exchange die het merendeel van de rentecontracten afhandelt. In totaal wordt in Londen volgens de Bank for International Settlement (BIS) 75% van de in euro’s gedenomineerde derivatencontracten afgehandeld.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus