Nieuws

Verruimen zonder exit

Econoom Edin Mujagic gelooft steeds minder in een goede afloop van het ruimhartige monetaire beleid van de ECB.

Het was een indrukwekkende set sprekers die afgelopen dinsdag in het Rosarium in Amsterdam een groep vermogensbeheerders bijpraatte over de beleggingsconsequenties van het beleid van de ECB. Of zoals organisator Alpha Reseach het programma kopte: Is uw beleggingsbeleid Draghiproof? Daarnaast werd stil gestaan bij de laatste ontwikkelingen in ESG-beleggen. Ook actueel natuurlijk.

Monetair econoom Edin Mujagic was uitgenodigd om als monetair econoom het beleid van Draghi te fileren. Zijn boodschap was er een van grote somberte. Hij gelooft steeds minder in de heilzame werking van het ruimhartige ECB-beleid. “We hebben de laatste jaren absurde dingen meegemaakt. Abnormaal was de daling van de rentes naar 0% of minder. Absurd is de daling van de Europese depositorente naar min 4%. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor dat de ECB voor 40.000 euro per seconde obligaties koopt.”

Een wereld van negatieve rentes

Steeds meer obligaties negatief

Verkeerd experiment

Het opkoopprogramma heeft ertoe geleid dat Italiaanse staatsobligaties (zie bovenstaande tabel) dezelfde rentevergoeding geven als vergelijkbare Noorse schuld. Mujagic schudt zijn hoofd. "Italië kent een staatschuld van 120% van het BNP en heeft aangetoond ook in goede economische tijden niet te kunnen groeien en ook niet in staat te zijn de staatsschuld te verminderen. Noorwegen daarentegen beschikt over een gigantische spaarpot en heeft wel bewezen hard te kunnen groeien."

De ECB is niet de enige die vruchteloos probeertom de economische groei te beorderen en de inflatie omhoog te jagen. Als de Bank of Japan (BoJ) zijn opkoopprogramma ook de komende jaren volhoudt, dan is het volgens Mujagic volgend jaar meerderheidsaandeelhouder in de 55 grootste beursgenoteerde Japanse bedrijven. 

Rekening houdend met de belangrijkste lessen van 200 jaar Nederlands monetair beleid - Mujagic heeft er een boek over geschreven - moet het economische experiment dat de ECB in 2012 in gang heeft gezet, verkeerd eindigen. Eigenlijk doet de ECB alles fout.

Lessen niet geleerd

Beleid ECB moet fout eindigen

Failliet zonder exit

Mujagic: "Vroeg of laat komt er een moment dat de lange rente gaat stijgen omdat investeerders meer rente eisen. Ook om een andere reden moet het ruimhartige beleid van de ECB stranden. Om hetzelfde effect op te wekken, moeten de doseringen steeds verder omhoog, zoals de BoJ heeft laten zien."

De ECB heeft aangegeven het opkoopbeleid tot minstens maart 2017 voort te zetten en door te gaan totdat de inflatie rond de 2% bedraagt en de Euroepse economische groei sterk en houdbaar is. Mujagic rekent op een eerste verhoging ergens in 2018, als het ooit zo ver komt. De econoom vraagt zich af of de ECB übehaupt in staat is om te stoppen. Hij komt met het voorbeeld Frankrijk. "Als de Franse staatsschuld niet verder stijgt, dan betaalt de Franse staat 33 miljard euro meer over zijn schuld als de rente weer 'gewoon' is. Dat is een financiële ramp."

Het voorbeeld Joegoslavië

Als de ECB op het huidige pad verder gaat, eindigt het volgens Mujagic ook niet goed. Dan gaat de inflatie naar 4 tot 5 procent. Lachend haalt hij een geldbiljet van 500 biljoen dinar uit zijn binnenzak.  “Dat was toen niets waard. Ik hoop dat de euro niet die kant opgaat."

Wat betekent Mujagics' scenario voor beleggers? Anders gesteld, wat zou Mujagic doen als hij voor 1 miljoen euro en zinnige bestemming moet bedenken? "Dan gaat een derde in goud, want dat is de beste verzekering tegen fout beleid van centrale banken. Een derdevan het geld gaat in aandelen voor het rendement. Maar alleen in aandelen die historisch bewezen hebben in goede en slechte tijden een stabiel rendement te geven. tn slotte hou ik een derde in cash aan. Voor het geval dat. Aan de vooravond van de Joegoslavische burgeroorlog hield ook ik er geen rekening mee dat de oorlog op uitbreken stond."


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus