Nieuws

De terechte populariteit van EMD

Richard House van Standard Life Investments is enthousiast over opkomende marktenobligaties. Selectie is wel belangrijk.

In de huidige wereld van low numbers (lage groei, lage inflatie, laag rendement) kiezen steeds meer beleggers ervoor om hun goudgerande Europese staatsobligaties te verruilen voor schuldpapier, uitgegeven in de opkomende markten, ook wel bekend als EMD. Logisch, want de gemiddelde rente van 5%, die beleggers ontvangen voor opkomende marktenobligaties in harde valuta, is vele malen hoger dan dichter bij huis kan worden verdiend.

Ook Richard House, hoofd EMD van het Schotse beleggingshuis Standard Life Investments, signaleert een groeiende populariteit van obligaties uit de opkomende markten en volgens hem is dat helemaal terecht. "Het gaat weer beter met de opkomende markten. De economische groei bedraagt gemiddeld 4,1%, terwijl de overheidsschuld gemiddeld minder dan de helft is van die in de volwassen wereld gangbaar is. Het zijn landen die geen centrale bank nodig hebben om hun economische groei op peil te houden."

Sterke fundamentals

Opkomende wereld groeien harder dan volwassen landen
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Enorm verbrokkeld

De opkomende wereld is wel een groot speelveld, waarbij de economische situatie van de 70 aangesloten landen sterk verschilt. Dat hebben de kredietbeoordelaars ook in de gaten. De gemiddelde rating is BB. Uitschieter aan de goede kant is Singapore met een AAA-rating, terwijl de kredietwaardiheid van Venezuela inmiddels minder is dan CCC. 

Van héél kredietwaardit tot feitelijk failliet

Kredietwaardigheid opkomende landen sterk verschillend
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Richard House rekent op een spoedige default van Venezuela en Mongolië. Voor houders van schulden van deze landen is dat niet leuk, maar het hoeft ook geen ramp te zijn. In het algemeen kennen de opkomende markten relatief weinig faillissementen en is de recovery rate (het geld dat beleggers na en faillissement alsnog terugkrijgen) relatief hoog.

House: "Een land zal er alles aan doen om een faillissement af te wenden. Dat lukt niet altijd. De Oekraïne beleefde vorig jaar een default, maar beleggers zagen 80% terugkomen. Argentinië ging een jaar eerder voor de bijl waarbij beleggers echter 100% van de inleg terugkregen. De Dominicaanse Republiek, die er in 2005 aan moest geloven, betaalde obligatiehouders 95% van de inleg terug. Alleen de default van Argentiië in 2001 hakte er stevig in. Obligatiehouders verloren 70%. Dat deed pijn."

Grondstoffenrebound

Dat de prijzen van grondstoffen uitbodemen is voor de opkomende wereld gunstig. Hoewel het aantal importeurs en exporteurs van grondstoffen in evenwicht is. is de prijsimpact niet gelijk. Landen als Brazilië en Rusland worden door een olieprijsdaling veel harder geraakt dan dat notoire olie-importeurs als India, Turkije en Zuid-Korea ervan profiteren

Stijging grondstoffenprijzen goed voor EMD

Einde grondstoffencrisis gunstig voor EMD
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Harde valuta gaarne

Wie in EMG belegt, moet niet alleen kiezen uit veel landen, maar moet ook de keuze maken tussen obligaties die in lokale valuta of in harde valuta worden uitgeven. House heeft een sterke voorkeur voor obligaties in hard currency. 'Dat is het gemakkelijkste verhaal. Het draait alleen om kredietwaardigheid.

Beleggers die in de afgelopen jaren kozen voor EMD in lokale valuta hebben een vreselijke tijd achter de rug. Lokale valuta verloren 30% aan waarde. Beleggers hebben dat gevoeld.

En dan is nog de keuze tussen beleggen in breed gespreide ETFs en de meer geconcentreerd actieve benadering. House, werkzaam voor een actief beleggingshuis, kiest uiteraard voor actief. House legt uit: "Het risico van ETF's groeit. Voor beleggers in ETF's wordt de uitgang steeds smaller. Dat geldt voor EMD even zeer als voor aandelen. Het is een algemeen probleem."

 EMD in hard currency weer populair

EMD in hard currency populair
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Kanshebbers

Dat de hele beleggingswereld nog niet massaal voor EMD kiest, is volgens House het gevolg van een perceptieprobleem dat de opkomende landen teistert. "De problemen en schandalen van grote landen als Rusland en Brazilie worden breeduit op de voorpagina uitgemeten, terwijl de goede verhalen van de veelal kleine opkomende landen onbekend blijven."

House ziet nu vooral obligatiekansen in Brazilië, India, Indonesië en Servië. Met Zuid-Afrika en Turkijke gaat het volgens hem duidelijk de verkeerde kant op. Mexico is een groot vraagteken. "Als Trump in november wint, dan is Mexico het grootste slachtoffer."

Over een Amerikaanse renteverhoging maakt House zich geen zorgen. Integendeel. "Het verleden leert dat een hogere Amrikaanse rente altijd goed is voor EMD. Tenminste, als de schuld is uitgegeven in dollars. Voor lokale muntobligaties ligt dat natuurlijk heel anders."

 Politieke risico's niet te onderschatten

naam voor SEO
Klik op de afbeelding voor een grote versie


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

De impact van het coronavirus