Nieuws

Grondstoffenbelegger: mijd ETN's

Passieve grondstoffenbeleggers kunnen Exchange Traded Commodities en Exchange Traded Notes beter mijden.

Passieve grondstoffenbeleggers kunnen exchange traded commodity (ETC) en exchange traded notes (ETN) beter mijden. Beleggers kopen ETC’s en ETN’s vaak met het idee dat deze producten fysieke exposure geven aan grondstoffen, terwijl het in feite gaat om termijncontracten op grondstoffen die vlak voor hun expiratiedatum worden doorgerold.

De nieuwe contracten kunnen meer geld kosten dan de eerdere, waardoor beleggers verlies lijden. Veel ETN’s en ETC’s hebben grotere verliezen laten zien dan de grondstoffen waarin zii beleggen, zeggen Lucas White en Jeremy Grantham van GMO tegen CityWire naar aanleiding van een whitepaper over beleggen in grondstoffen.

Wie passief wil beleggen in grondstoffen kan terecht bij verscheidene grote ETF’s die brede broodstelling bieden aan grondstoffenaandelen. Individuele grondstoffenaandelen vindt het duo een nog betere keuze. Terwijl de prijs van basismetalen en olie in reële zin nauwelijks is gestegen sinds 1920 zijn de koersen van beursgenoteerde grondstoffenproducten jaarlijks gemiddeld ruim 8% gestegen.

Negatieve correlatie

Het duo vindt grondstoffenaandelen een interessante categorie voor beleggers met een lange horizon vanwege de lage correlatie met aandelen en de bescherming tegen inflatie. In periodes dat de Amerikaanse inflatie tenminste een jaar hoger was dan 5% bleven grondstoffenprijzen bij, of stegen zelfs harder dan de inflatie. 

Ook hebben grondstoffenaandelen volgens White en Grantham een lage of negatieve correlatie met andere sectoren. Dat komt doordat grondstoffenproducenten baat hebben van stijgende prijzen, terwijl de brede economie er tegenwind van ondervindt. Andersom geldt dat de economie profiteert van dalende grondstoffenprijzen, maar producenten er last van hebben.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie