Nieuws

De betere junk

Pictet AM is om tal van redenen positief over Europese high yield.

Hoofd high yield Roman Gaiser van Pictet Asset Management (Pictet AM) is optimistisch over de kansen van de Europese High Yield obligatiemarkt, die zich volgens hem in hoog tempo ontwikkelt van een niche naar een strategische beleggingsklasse.

De economische, financiële én bedrijfsvooruitzichten zijn volgens Gaiser gunstig voor Europees high yield-papier. 

Hulp van de ECB

De ECB zal in ieder geval tot maart 2017 doorgaan met het opkopen van bedrijfsobligaties. Het opkoopprogramma is voornamelijk gericht op investment grade-krediet maar ook het high yield-deel van de markt profiteert. Ongeveer 3,5% van de BofA Merill Lynch EUR High Yield index is geschikt voor het ECB-programma.

Ook gunstig: de ECB kan bedrijfsschuld opkopen op basis van de hoogste rating van vier grote kredietbeoordelaars (niet de gemiddelde rating). Ook hoeft de ECB obligaties niet te verkopen wanneer deze degraderen tot high yield.

Weinig defaults

Europese bedrijven zonder investment grade-rating zijn volgens Gaiser in goede financiële conditie. Zo staat de rentedekkingsratio (indicator voor het gemak waarmee bedrijven de rente op hun leningen kunnen betalen) in de Eurozone momenteel op 3,5% tegenover een 20 jaars-gemiddelde van 3%.

Daarnaast hoeven Europese 'high yield’-bedrijven dit jaar weinig te herfinancieren na een druk 2015, in tegenstelling tot de investment grade markt waar veel wordt uitgegeven.

De positieve outlook voor Europese high yield bedrijven in combinatie met het ruime monetaire beleid wijzen volgens Gaiser op een blijvend lage kans op wanbetalingen.

Lekker liquide

De Europese high yieldmarkt is sinds eind 2007 meer dan verviervoudigd tot 310 mliljard euro doordat steeds meer Europese bedrijven de overgang maken van financiering via de bank naar financiering via obligatie-uitgifte. De groei van de markt heeft de liquiditeit ervan verbeterd. Daarnaast is de kwaliteit van Europees high yield een stuk hoger dan van Amerikaans high yield.

Maar oh Italië

Grootste belemmering voor de Europese kredietmarkt is de Italiaanse financiële sector, die 200 miljard euro aan slechte leningen heeft uitstaan. Italië kampt ook met politieke risico’s, nu premier Renzi heeft aangekondigd te zullen aftreden als zijn kiezers niet instemmen met de hervormingsvoorstellen. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus