Nieuws

Aandelen nu even duur als in 2000

Een wereldwijde enquête van Bank of America Merrill Lynch onder beleggers wijst op hoge angstfactor.

Na de positieve beursmaanden juli en augustus is het nu tijd om te verkopen. Althans dat is de mening van 208 institutionele beleggers ondervraagd door Bank of America Merrill Lynch (BAML). 

BAML vroeg de beleggers wat ze vinden van de waardering van aandelen en obligaties. 56% gaf als antwoord dat ze aandelen bijna even duur vinden als in mei 2000, kort voor het knappen van de internetluchtbel.

Bond shock

Maar niet alleen aandelen worden duur gevonden. Volgens chief investment officer Michael Hartnett van BAML maken beleggers zich vooral zorgen over een schok op de obligatiemarkt. “Beleggers denken dat de markt erg kwetsbaar is voor een bond shock."

Als de Federal Reserve, ECB en de Bank of Japan beleggers niet weten te overtuigen dat het ruime monetaire beleid nog lange tijd aanhoudt dan ziet het er volgens BAML somber uit.

Fondsmanagers hebben hun maatregelen al getroffen. Zo is de hoeveelheid cash in portefeuille verhoogd naar 5,5%. Bij de aandelen zijn defensieve waarden het minst geliefd en ook over Japan en bedrijfsobligaties met een hoge rating zijn beleggers niet te spreken. Opkomende markten vinden beleggers daarentegen nog wel interessant.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus