Nieuws

Stimulerende overheden gezocht

Nu de centrale banken hun beleidsgrenzen hebben bereikt, moeten de overheden het volgens Carmignac overnemen.

Beleggers hoeven van centrale banken de komende jaren geen grote stimulans meer te verwachten. De hoop is nu gevestigd op hogere overheidsbestedingen. Dat stelt managing director Didier Saint-Georges van Carmignac Risk Managers.

Volgens Saint-Georges hebben de centrale banken in Europa, Japan en de Verenigde Staten de afgelopen jaren gedaan wat ze konden om de economie te stimuleren, maar zijn de grenzen bereikt van wat mogelijk is. Deels hebben de centrale banken hun grenzen zelfs al overschreden.

Voor beleggers verdwijnt daarmee een van de grote koersaanjagers van de voorbije jaren, maar geen angst. Het is goed mogelijk dat overheden het stokje overnemen, meldt Saint-George.

Verkiezingskadootjes

De Carmignac-topman ziet de druk op overheden toenemen om meer te doen. Hij verwacht dat politici geneigd zijn aan die druk toe te geven. Deels komt dat door verkiezingen. In de VS hebben bijvoorbeeld zowel Hillary Clinton als Donald Trump aangekondigd de infrastructurele investeringen met honderden miljarden te verhogen als zij verkozen worden eind dit jaar.

In Duitsland zijn volgend jaar verkiezingen en ook daar wordt de roep om meer uit te geven steeds groter. De druk komt daar overigens niet alleen van binnenuit. Ook internationale instanties zoals Het Internationaal Monetair Fonds dringt steeds harder aan. De ruimte is er in ieder geval. Als een van de weinige Europese landen had Duitsland het eerste halfjaar van 2016 een begrotingsoverschot van 18,5 miljard euro.

In Groot-Brittannië wordt vermoedelijk binnenkort een investeringsprogramma aangekondigd om de negatieve effecten van een Brexit te neutraliseren. In Japan liggen er ook al plannen op tafel. In augustus kondigde de regering aan 275 miljard dollar in de economie te willen pompen.

Obligatiedreiging

Het is natuurlijk afwachten of alle investeringsplannen worden uitgevoerd, maar dat er een positief effect mag worden verwacht, lijkt duidelijk. Saint-George is om die reden positief gestemd over aandelen in cyclische en industriële sectoren. Defensieve waarden zouden het wat minder goed kunnen doen.

Over obligaties is Saint-George voorlopig neutraal. Hij gaat ervan uit dat centrale banken hun ruime monetaire beleid nog wel even voortzetten. Maar als de economie en de inflatie aantrekken dan wordt het oppassen geblazen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

De impact van het coronavirus