Indexbeleggen steeds groter in VS Passief beleggen is goed geworden voor een derde van de Amerikaanse markt. 12 september 2016 09:08 • Door IEXProfs Redactie Passief beleggen is goed geworden voor een derde van de Amerikaanse markt. Financial Times schrijft zondag op basis van cijfers van Morningstar dat het aandeel actieve beleggingsfondsen sinds 2013 gestaag krimpt in de Verenigde Staten, ondanks dat het totaal belegde vermogen in die periode met 14% is gestegen tot 9.800 miljard Amerikaanse dollar. De Britse krant haalt CEO Amin Rajan aan van financieel adviesbedrijf Create Research die spreekt van een verontrustende ontwikkeling voor actieve fondsmanagers. De angst bestaat dat beleggers die zijn overgestapt op passief beleggen actieve beleggingsfondsen definitief de rug toekeren. Dit jaar is het aandeel passief beleggen in de totale markt telkens groter geworden. Traditionele actieve fondshuizen zoals Franklin Templeton, Legg Mason, Janus Capital en Fidelity pareren de dreiging door eigen indexproducten op de markt te brengen, of kleine aanbieders van passieve beleggingsproducten over te nemen. Momentumrisico Hoe meer kapitaal er stroomt naar passieve fondsen hoe meer beleggers blootgesteld zijn aan concentratie- en momentumrisico, stelt Rajan. Sommige aandelen zullen alleen al in koers stijgen omdat ze onderdeel uitmaken van een index. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 24 sep Rentebesluiten zeggen weinig over toekomstig rendement Zijn renteverlagingen goed of slecht voor aandelen en obligaties? De geschiedenis is daar onduidelijk over. Financieel blogger Ben Carlson heeft geen patroon gevonden.