Nieuws

Indexbeleggen steeds groter in VS

Passief beleggen is goed geworden voor een derde van de Amerikaanse markt.

Passief beleggen is goed geworden voor een derde van de Amerikaanse markt. Financial Times schrijft zondag op basis van cijfers van Morningstar dat het aandeel actieve beleggingsfondsen sinds 2013 gestaag krimpt in de Verenigde Staten, ondanks dat het totaal belegde vermogen in die periode met 14% is gestegen tot 9.800 miljard Amerikaanse dollar.

De Britse krant haalt CEO Amin Rajan aan van financieel adviesbedrijf Create Research die spreekt van een verontrustende ontwikkeling voor actieve fondsmanagers. De angst bestaat dat beleggers die zijn overgestapt op passief beleggen actieve beleggingsfondsen definitief de rug toekeren.

Dit jaar is het aandeel passief beleggen in de totale markt telkens groter geworden. Traditionele actieve fondshuizen zoals Franklin Templeton, Legg Mason, Janus Capital en Fidelity pareren de dreiging door eigen indexproducten op de markt te brengen, of kleine aanbieders van passieve beleggingsproducten over te nemen.

 

Momentumrisico

Hoe meer kapitaal er stroomt naar passieve fondsen hoe meer beleggers blootgesteld zijn aan concentratie- en momentumrisico, stelt Rajan. Sommige aandelen zullen alleen al in koers stijgen omdat ze onderdeel uitmaken van een index.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen