Nieuws

Lastig jaar voor family offices

Family offices hebben hun gemiddelde rendementen vorig jaar zien slinken tot een piekplein plusje.

Family offices hebben hun gemiddelde rendementen vorig jaar zien slinken tot een piekplein plusje. Alle beleggingsresultaten in 2015 van de beleggingsportefeuilles van family offices wereldwijd bij elkaar opgeteld, leidt tot een plusje van 0,3% volgens onderzoek van Campden Wealth Research en UBS.

In 2014 was het gemiddelde rendement nog 8,5% en in 2014 6,1%. Philip Higson van UBS noemt de teleurstellende rendementen van liquide beleggingen de hoofdreden voor de tegenvallende rendementen. “Als family offices volledig belegd zijn gebleven dan hebben zij dit jaar meer dan 5% rendement gerealiseerd.”

The Global Family Office Report 2016 heeft de rendementen onderzocht van 242 family offices in de wereld met gemiddeld een belegd vermogen van 759 miljoen Amerikaanse dollar (671 miljoen euro). Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat het percentage family offices dat een groeistrategie aanhangt is gestegen van 29 naar 36%. Vooral in de Verenigde Staten is het accent naar groei verschoven, in Europa zijn family offices juist behoudender gaan beleggen.

Search for yield

De search for yield heeft daarnaast ervoor gezorgd dat family offices zich meer zijn gaan richten op de lange termijn, en meer illiquiditeit accepteren. Private equity maakt inmiddels bijna een kwart uit van de gemiddelde beleggingsportefeuille. De blootstelling aan hedgefunds daalde van 9 tot 8,1%.

61% van de family offices doet aan impactbeleggen of wil dat gaan doen in de nabije toekomst. Vooral families met kinderen na 1980 geboren (zogeheten millennials) zullen meer aan impact investing gaan doen, volgens het onderzoek.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Duurzaam beleggen