Nieuws

Waarde-aandelen ten onrechte gemeden

De beste rendementen zijn te halen met strategieën gericht op waarde, toch spelen ze een ondergeschikte rol bij professionals.

Beleggingsstrategieën gericht op waarde spelen bij grote institutionele beleggers ten onrechte een ondergeschikte rol, vinden de analisten John West en Amie Ko van ETF.com. "50 jaar van empirisch onderzoek wijst uit dat er met waardestrategieën meer valt te verdienen dan met obligaties of het volgen van een index," zo stellen zij in hun rapport Rethinking Conventional Wisdom: Why not a Value Bias.

En toch heeft de gemiddelde institutionele belegger slechts 20% waarde-aandelen in portefeuille. Dat komt volgens West en Ko door de gangbare mening over wat werkt en wat niet. De algemene mening is ten eerste dat aandelen meer opleveren dan obligaties en ten tweede dat het het best is om aandelen te kopen voor een lange termijn.

"Sell high and buy low," is volgens de meeste institutionele beleggers een te lastige en te riskante strategie. West en Ko denken dat beleggers daarmee kansen laten liggen. Juist het risico van waarde-aandelen kan beleggers extra rendement opleveren.

Toch beste rendement

En als je veel verschillende waardeaandelen in portefeuille hebt – door bijvoorbeeld een waardeindex te volgen - dan is het risico ook helemaal niet zo groot. De modellen om goede waardeaandelen te vinden worden steeds beter. Waardeaandelen doen het natuurlijk niet altijd beter.

Bij de rendementen hangt veel af van de periode die je in ogenschouw neemt. "Zo zullen de meeste mensen geschokt reageren als ze horen dat aandelen het in de 40 jaar tussen 1969 en 2009 slechter hebben gedaan dan obligaties."

Maar als je al het empirisch onderzoek op een hoop gooit dan kan je volgens West en Ko niet anders concluderen dan dat waardeaandelen de beste rendementen opleveren

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie