Nieuws

Italiaanse banken megarisico EU

Italiaanse spaarders zitten opgescheept met 230 miljard euro aan giftige, achtergestelde obligaties.

De EU komt maar niet in rustig vaarwater. Eerst was er Griekenland, toen kwam de Brexit en nu dreigt het mis te gaan met de Italiaanse banken. Deze financiële instellingen, veelal de oudste van de wereld, worstelen met een gigantische en groeiende berg slechte leningen of non-performing loans (NPLs) worstelen.

Inmiddels zijn deze NPLs opgelopen tot 360 miljard euro. "Dat komt overeen met ongeveer 20% van het Italiaanse bbp," vertelt Paul Schenk, global analyst banking stocks bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

In het verleden was de overheid de aangewezen partij om banken uit de problemen te helpen. Echter, begin dit jaar introduceerde de EU de zogenoemde Bank Recovery and Resolution Directive (BRBD).

Eerst verlies nemen

De nieuwe wet staat niet langer toe dat een bank wordt geherkapitaliseerd met overheidsgeld zonder eerst aandeelhouders en crediteuren bij een bail-in ten hoogte van minimaal 8% van de uitstaande verplichtingen te betrekken.

Ofwel, pas nadat aandeelhouders en crediteuren hun verlies hebben genomen, kan de staat als reddende engel optreden. De wet komt Italië niet goed uit, omdat de Itlaiaanse banken voor hun slechte leningen kapitaal hebben aangetrokken in de vorm van achtergestelde obligaties. Die zijn verkocht aan de eigen retailklanten als een hoger renderend alternatief voor een deposito.

Schenk: "Italiaanse spaarders zitten nu opgescheept met 230 miljard euro aan achtergestelde obligaties van banken. De Italiaanse spaarders lopen vanzelfsprekend niet warm voor een bail-in. En zo ontstaat een politiek giftige situatie. "

Brussel niet blij

Een grote bail-in heeft vrijwel zeker tot gevolg dat Premier Renzi in oktober het referendum over parlementaire hervorming verliest, waarna hij, zo heeft hij al toegezegd, zijn ontslag zal indienen. Dat is niet iets waar Brussel blij mee is.

Niet alleen is Renzi pro-EU, maar ook is hij een stabiele politieke factor die in staat is geweest om een aantal belangrijke hervormingen door te voeren. Een italiaanse bail-in betekent volgens Schenk dat de kans groot is dat eurosceptische partijen aan de macht komen, waardoor het risico van het uitstappen van Italië toeneemt.

Schenk: "Hoewel de ECB bereid is om goedkope liquiditeit te leveren aan de Italiaanse banken en zodoende het risico van een systeemcrisis onderdrukt, doet zij niets om de onderliggende problemen van de Italiaanse economie op te lossen."

Herstel vertraagd

"Zonder een volledige sanering van de balansen van banken is er weinig kans dat de Italiaanse banken nieuw krediet kunnen verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf, dat cruciaal is voor de Italiaanse economie. Zonder een herstel van de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf, is er weinig kans dat Italië in staat is een groeitempo te realiseren dat verslechtering van de NPL's voorkomt."

Kortom, om zich te onttrekken aan deze negatieve vicieuze cirkel die Italië belemmert te ontsnappen aan haar economische malaise, is volgens Schenk een systemische oplossing voor de NPL-berg nodig, anders wordt het al tegenvallende economische herstel waarschijnlijk verder vertraagd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie